sestdiena, 2013. gada 14. septembris

Jumta izbūves loga montāža



Mājas projektā nav paredzēti jumta logi, taču trepju telpas izgaismošanai ir izveidota jumta izbūve. Tā ir gan efektīvāka gan no siltuma prestības viedokļa, gan arī problēmnoturīgāka pret lietu un kūstošu un atkal sasalstošu sniegu ziemas atkušņa periodā.




Jumta segums ir ieklāts – jāsteidz uzstādīt trīsstūra logs jumta izbūvē pirms sākas rudens vēji un lieti.




Loga montāžai izveidoju loga aili no spāru dēļiem 20x5cm, kas par 5cm ir lielāka nekā pats logs.







Pie jumta seguma piegādātāja pasūtīju jumta pieslēguma profilus ar nepieciešamo malu garumu un liekuma leņķi, kas kalpos par palodzi. Veicot piegriezumus saskaņā ar izmēriem, tika uzstādīta skārda „palodze”. 


Jumta plaknes apdarei starp logu un jumta slīpni ir paredzēti vagondēļi, sieva palīdzēja un nokrāsoja 3x4.8m dēļus ar Tekstūrdekoru, krāsa pīlādzis, kas palika pāri no pirts krāsošanas. Sagarumoju dēļus ar aprēķinu, ka tiks pielīdzināta iekšmala, tā lai dēļa mala ir 1,5cm pāri loga profilam.


Kad visi dēļi uzstādīti un piezāģēti, nokrāsoju tos ar ar tekstūrdekoru 2.reizi un piesūcināju ar pernicu – lai lietus ūdens nesūcās iekšā.
Pa perimetru logam no iekšpuses pielīmēju tvaika plēvi. Logu nostiprināju ailē, izmantojot logu stiprinājumus. Starp aili un loga perimetru sapūtu montāžas putas blīvuma nodrošināšanai.
  


Gatavs!

9 komentāri:

  1. Kapēc logu neblīvēji ar pakulām vai akmensvati?

    AtbildētDzēst
  2. Nav attaisnojums, tomēr slinkums ņēma virsroku - jo pa ķērienam bija putu pistole. Nebija iegādāta ne akmens vates loksne, ne pakulas.
    Kāda problēma varētu būt putām? Loga rāmim no iekpuses pa perimetru ir iestrādāta tvaika plēve, kā mājas 4 stūra logiem, tāpēc sasalstošs kondesāts putas nesaārdīs.

    AtbildētDzēst
  3. Manuprāt spāres var +/- nostaigāt un paplēst to putu.

    AtbildētDzēst
  4. Nav tik traki, info no viena montāžas putu ražotāja mājas lapas:
    Izturība griežot: ~ 15 N/cm² (DIN 53427)
    Izturība saspiežot: ~ 4 N/cm² (DIN 53421)
    Lieces izturība: ~ 7 N/cm² (DIN 53423)
    Var secināt, ka sacietējušas putas ir samēra elastīgs materiāls un nelielas deformācijas nav bīstamas.

    AtbildētDzēst
  5. Es būtu taisījis lielāku jumta izbūves logu, pārāk masīva tā apšūtā mala apkārt mazam lodziņam izskatās, tikai mans personīgs novērojums no malas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jumta logs ir nedaudz šaurāks (1.6m) par trepju telpas platumu Lielāks logs neder. Ja jumta izbūve būtu tikpat maza kā jumta logs, tād mājas kopskats, aplūkojot no attāluma, būtu vēl dīvaināks. :)
      Citu lietu es gan taisītu savādāk - veidotu lielāku jumta seguma pārkari pār logu un apdares dēlīšiem, lai lietus mazāk mērcē. Diemžēl līdz šai atziņai nonācu pārāk vēlu - brīdī, kad jau bija ieklāts jumta segums un bija jāuzstādā logs.

      Dzēst
    2. Tā diemžēl ir, ka daudz ko redzam kā labāk vai savādāk, tikai tad kad ir jau izbūvēts.
      Bet cepums par centību un paša darbu, nekļūdās tikai tie, kas neko paši nedara.

      Dzēst
  6. Vai lietus laikā ir liela skaņa, kad lietus līst? Respektīvi, vai netraucē?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks.
      Lietus laikā var dzirdēt, ka lietus līst bet tā skaņa ir samtaina, jo jumta plakne ir liela, tāpēc atseviška pilēšana nav dzirdama. Ievērojamāku troksni rada lietus piles, kad stipra vēja ietekmē, tās sāk sisties logā un dauzīties pa metāla palodzi.

      Dzēst