svētdiena, 2013. gada 1. septembris

Metāla dakstiņu profila jumta seguma ieklāšana


Jūnija beigas, būvniecības sezonas sākuma beigu posms, kad tiek betonēti pamati un mūrētas mājas. Taču jumiķus atrast neveicas – daži atnāk, pagrozās būvlaukumā un cer saņemt avansu, citi vispār neierodas sarunātajā laikā apskatīt objektu.
Vienas pasēdēšanas laikā ar draugiem padalījos strādnieku ar problēmu un kā risinājums bija pikniks ar gaļas cepšanu un alus iedzeršanu, bet ar izklaidi – jumta seguma ieklāšanu sestdienā. :) Savai pirtiņai jumtu esmu licis pats, seguma ieklāšanas instrukcijas ir pieejamas ražotāju mājas lapā, tāpēc nekādām lielām problēmām rasties nevajadzētu.
Savācām brigādi no 4 cilvēkiem: Rammsteins, Fībiņš = 2xJāņi, Truba un es, lai var ērti padot loksnes ar garumu 7.5 un 6.5m, un sākām darbu.


Pirms skārda seguma ieklāšanas bija nepieciešams paaugstināt pirmo latu par 12mm. Šim mērķim noderēja OSB 12mm plāksne sazāģēta 9cm platās strēmelēs. Skrūvējām OSB strēmeles pie latas un tad pa virsu - skārda lāseni.
Lai var ērti pārvietoties jau pa ieklāto skārdu – sameistarojām jumta trepes. Tās sanāca ap 7m garas, jo to kājām tika izmantoti 2x3,6m garas latas 40x50mm.

No bloku paletēm saskrūvējām āžus – lai var nobalstīt dēļus pret jumta malu un bez lauziena uzcelt garās skārda loksnes.

Talkas dienas rezultāts: ir uzliktas 2/3 no vienas plaknes loksnēm. Lielākā aizkavēšanās bija pie jumta izbūvēs, jo papildus lokšņu ieklāšanai bija jāpiestiprina sateknes un precīzi jāizgriež slīpumi trīsstūra izveidošanai.
Pa dienu bija nenormāls karstums, tāpēc uz dienas beigām bija „besis”, un nākamajā dienā izbaudīju karstuma dūriena „efektu”.
Pateicos draugiem par palīdzību, tomēr viņu brīvo laiku un darbaspēku izmantot pārmēru nav labi, tāpēc meklēju algotus vīrus, kas var nobeigt skārda seguma ieklāšanu. Atradās Raimonds – diemžēl viņa darba rezultāts liecināja, ka, jumta seguma ieklāšanu ir redzējis pa gabalu, taču lepni sevi dēvē par „meistaru”. Savas kļūdas viņš neatzina, un kā īstens celtnieks, savu neprasmi novēla uz citiem, tas ir, šķību jumta latojumu. Rezultātā – tika atbrīvots.
Kārtējo reizi vīlies celtniekos, tiem ir laikam dzīve grūta, kā arī attieksme pieklibo, nolēmu lēnu garu jumta seguma ieklāšanu pabeigt saviem spēkiem, piesaistot pa vakariem draugus un algojot palīgus.



Rezumē un ieteikumi par skārda dakstiņa jumta seguma montāžu:
1. Iesākot plakni uzreiz uzstādiet arī vēja dēļus, jo būs grūti pēc tam atgriezties atpakaļ, lai pabeigtu šo darba etapu.
2. Kronšteinus, jumta trepes un sniega barjeras uzstādīšanai, montējiet vienlaicīgi ar jumta seguma loksnes ieklāšanu – nebūs lieki jāpārbīda smagās jumta trepes un jābojā jumta seguma krāsas pārklājums.
3.  Trepju uzvilkšanai jumta korē pa jau uzstādītu jumta segumu noder ratiņu riteņi, kas pieskrūvēti trepju apakšai. Tad trepes viegli ar virvi uzlikt augšā, ja no lejas to piepalīdz stumj - pārbaudīts ar 3 cilvēkspēkiem. Tā kā pats nebiju izpildījis 1.punktu, tāpēc 2 malās tāds risinājums noderēja.


4. Ja redzat, ka meistars nemāk, vai negrib strādāt pēc Jūsu norādījumiem, netērējiet savu laiku, un naudu - meklējiet citu, jo tas būs kvalitatīvāk.
5. Nekādā gadījumā nedodiet avansu - šodien celtnieks ir objektā un strādā, rīt viņš ir jau citā objektā.

Šī sarežģītākā būves posma pārvarēšanā gribu pateikt paldies draugiem: Rammsteinam, Fibiņam, Valdim un Trubam. Neatteica palīdzēt darba dienās pa vakariem un brīvdienās.

4 komentāri:

  1. ka salaidat latojumu kopa dazadas plaknes, sakat latot no garakas vai isakas plaknes?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jumta plakņu garumu starpība ir 1m. Tā kā jumta seguma viļņa garums ir 35cm, tad ideālai starpībai būtu jābūt 3x0.35=1,05m. Ja tiek ievērots pareiza plakņu starpība, kura dalās ar seguma viņu soli, tad latot var ērtākās plaknes. Ja nē, tad kaur jāpieaudzē spāres, vai arī jāīsina, lai latojums sakristu.

      Dzēst
  2. Sveiks Andri!
    Lietojot skārda dakstiņa jumtu, vari lūdzu pateikt kadi ir lielākie mīnusi ar ko es saskāries, doma ir savai mājai šādu likt un otrs kur iegādājies Rukki vai kur citur?
    Paldies.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks Andrej,
      Kā jau rakstā rakstīju un arvien uzskatu, ka metāla dakstiņš ir viens no piemērotākajiem jumta segumiem Latvijas klimatiskajiem apstākļiem. Pie jumta seguma ieklāšanas ir vērts pievērst papildus uzmanību un kvalitatīvi iestrādāt skursteņa pieslēgumus, jumta lūku un jumta loksnes nobeigumu elementus. Pats savulaik ieekonomēju, bet tecēja garām ūdens un nācās pārtaisīt. Uzreiz taisīt dārgāk, bet kvalitatīvāk atmaksājas. :) Rūkki labs, bet nepamatoti dārgs. Pats izvēlējos Balex metal izstrādājumu.

      Dzēst