trešdiena, 2017. gada 8. februāris

Pirts izmaksu apkopojums

Pēc ilgāka laika tomēr saņēmos un apkopoju pirts būvniecības izmaksas. Tā kā pirts būvniecība tika aizsākta vēl 2011.gadā, bet pabeigta 2015.gadā, tad nācās atsaukt atmiņā visas ar būvniecību un izmaksām saistītās detaļas, kas krietni piemirsās. Pie tam 2014.gadā tiks ieviest EUR - nācās konvertēt daļu no pozīcījam no LVL uz EUR, kas vizuāli palielināja kopējos ciparus.


No koptāmes var redzēt, ka kopējas būvniecības izmaksas 4 gadu laikā sasiedza gandrīz 7 tūkstoši EUR pirtij ar lietderīgo platību 10,7m2 (nesakitot 3,9m2 terasi) sastādīja 645,28EUR/m2. 
Zemāk ir pirts projekta sākotnējais plāns ar telpu platībām, kas būvniecības procesā nedaudz tika korigētas.



Izmaksas par 1m2 būvniecību pirtij ir tikai nedaudz zemāka nekā mājai - 672 EUR/m2. Tīri praktiski pirts ir sanākusi tīri piemērota dzīvošanai, jo ir ierīkota gan elektrība, ir normāls siltinājums grīdai,  griestiem (150mm minerālvate), gan kanalizācija. Trūkst tikai ūdens apgādes, bet to, ļoti vēloties, var ierīkot no mājas paliekošā variantā. 
Tīri teorētiski, ja pirts platība būtu lielāka, tad 1m2 izmaksām būtu jākļūst mazākām, tomēr sākotnēji plānotais pirts "budžeta" variants tik ļoti ekonomisks nav sanācis kā plānots, jo 2011.gadā biju rēķinājies ar kopējām izmaksām 3700 EUR gatavai pirtij. Palielinājums par 3000 EUR. 
Izmaksas ir sanākušas samērā augstas, un ja aprēķina cik izmaksā 1 pirts apmekējums, tad ir vērts divas reizes padomāt, vai šāda investīcijas ir vispār nepieciešama tikai privātai lietošanai, vai arī jārealizē kā biznesa projekts, kad plānots pirti izīrēt par naudu. Ja pirti lieto vidēji 7 reizes gadā 10 gadu garumā, tad viens pirts apmeklējums izmaksā ap 100EUR. Pie tam vēl jātērē laiks kurināšanai un tīrīšanai pēc pirts priekiem. Taču savs ir savs - ej kad gribi un cik bieži vēlies. :) Veselā miesā vesels gars.

Apskatot vēl būvniecības planošanas  stadijā (2011.gads) saņemto vienas pirts būvniecības kompānijas piedāvājumu var salīdzināt, cik izmaksātu pirts, ja to pasūtītu kā standarta komplektu.


Ja izvēlētos pirkt dotās kompānijas piedāvāto pirti variantā ar 95mm biezu masīvu frēzbaļķa sienu, tad 1m2 izmaksātu 330EUR. Bet manas pirts attiecīgās pozīcijas izmaksāja 323EUR/m2 - fakts 2015.gads. Un tā kā izmaksas ir ļoti līdzīgas, tad ir vērts apsvērt iegādāties jau gatavu rūpniecisku variantu, kad pirts komplekts ir pārdomāts un sakomplektēts saskāņā ar projektu un atliek tik montēt augšā. Manuprāt šis variants ir pilnībā dzīvotspējīgs, kad nav praktiskas pieredzes un laiks eksperimentiem.

Skaitiet, izvērtējiet un gūstiet gandarījumu par rezultātu. :)

12 comments:

  1. Tiešām sen nekas nav lasīts šajā blogā, Paldies.
    Varbūt tev ir iespēja uzrakstīt rakstu par to ko tu darītu savādāk ja celtu vēlreiz māju.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks.
      Ja ir lietas, kas ir lietas, kuras tika koriģētas ekpluatācijas laikā, gan tās, kurām būtu jāķerās klāt tuvākajā laikā. Taču par to taps raksts atsevišķi.

      Dzēst
  2. Sveiks!

    Paldies par info.
    Ja esi nolēmis 7 x gadā iet pirtiņā, vai tad maz jēga pirti būvēt un tērēt līdzekļus?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Piezīme vietā, ka pirts būvniecības iecere ir jāsalāgā ar nepieciešamību/vēlmi un biežumu to apmeklēt. Personīgi man vēlme ir apmeklēt biežāk, taču ne vienmēr iecerētais saskan ar iespējam, jo tam ir nepieciešams "raksturs" un brīvs laiks. Jāņem vērā ka pirts dienā pirts sagatavošanai un prieku baudīšana ir jāatvēl vismaz 5-6h, jo +/-2h ir nepieciešamas pirts kurināšanai (līdz 80grādiem). Tad pirtī iešana ir ap 2-2,5h. Un tad sakopšana, kuru es veicu pēc 1h un aizņem 30min laika. Tādēļ ne vienmēr katras brīvdienas ir iespējams izbrīvēt tik daudz laika.
      Manā gadījumā, pirts karkass pildīja noliktavas funkciju mājas būvniecības laikā no 2012-2014.gadam, tā ka savu labumu tā deva jau no paša sākuma.

      Dzēst
    2. Par 80 grādiem, es gan gribētu iebilst.
      tik daudz nevajag. Labvēlīga temperatūra pirtiņā ir 60-70, ne vairāk.
      Par pārējo piekrītu, bet ir vērts padomāt par nelielu biznesiņu. Un ja pirtiņa tiek kurināta katru dienu (biznesa varintā) tad to tik ilgi nevajadzēs kurināt līdz nepieciešami temperatūrai.
      Protams, viss atkarīgs no laika un iespējām.

      Dzēst
    3. Sveiks
      80grādi manā gadījumā ir kāreiz, jo tad var sākt sildīties karstā sausā gaisā. Un pirtī iešanas laikā temperatūra kritās un pēc kādām 2h tā ir jau ir ap 60grādiem. Īsti nepatīk man pārāk mitrs gaiss - tvaiks.

      Dzēst
  3. Sveiks!

    Tikko rupji parēķināju pirts izmaksas.
    Pirtī iešana normāli ir 1x nedēļā.
    Gadā 52 nedēļas. Lai pirtiņa atmaksātos 10 gados izmaksas par pirti iznāk šādas.
    52x13=676x10=6760

    Pieņemam, ka uz pirti iet vismaz divi cilvēki, tad katram pirts apmeklējums izmaksā 6.50

    Protams šeit nesmu rēķinājis malkas, elektrības, kurtināšanas, kopšanas un pārējās izmaksas kas saistītas ar pirts izmantošanu.

    Ar 10 naudiņām no cilvēka, arī šīs izmaksas varētu segt. Tā kā nav nemaz tik briesmīgi cipari, kā esi rakstā minējis, 100 eur par pirts apmeklēmu :)

    Lai top!


    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Tas gan, ejot uz pirti 100 nav jānoliek!.:) Doma bija vedināt jaunos censoņus, pirms pieņemt lēmumu celt pirti, padomāt par nepieciešamajām izmaksām un iespējām/vēlmi pirti apmeklēt. Jo sākotnējais plāns ne vienmēr īstenojas. Un tad sanāk lētāk un ērtāk pirti īrēt un saņemt "pilnu servisu".

      Dzēst
  4. Es īsti nesaprotu kā var būt pirts bez ūdens - standartā tomēr dušai + izlietnei/krānam jābūt.

    Un vēl šitajā izpildījumā (kad malkas iekraušana ir no priekštelpas) izplatīta problēma ir gaisa apmaiņas trūkums no kā sāp galva. Klasiskais variants ar iekraušanu pirtstelpā tādā ziņā ir labāks, jo krāsns no visiem caurumiem velk iekšā gaisu un notiek piespiedu gaisa apmaiņa pirtstelpā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks.
      Duša un izlietne ir mājās. Tīri idejiskā līmenī es pirti uztveru par vietu, kur karsēties, nevis mazgāties. Pirtī ir pieejams gan aukstais gan karstais ūdens, ar kuru var noliet sevi, ja nepieciešams. Vai arī iznākt ārā un izvārtīties sniegā. Pirts ir paredzēta savai lietošanai, tāpēc tās būvniecībai bija pieeja - jo vienkāršāk, jo praktiskāka tā ir un mazāk rūpju sagādā ekspluatācijas laikā. Pēc pirts lietošanas tikai atliek izliet udeni un neuztraukties ka ūdensvads mēnesi neapkurinātā pirtī varētu sasals.
      Pirtī ventilācija ir ierīkota - raksts par tās izbūvi: https://gimenesmaja.blogspot.com/2014/11/pertuves-izbuve-ventilacija-un.htm

      Dzēst
  5. Sveiki visiem, esmu zaudējis naudu tik daudzām kompānijām, kuras ir uzdevušās par īstiem aizdevējiem, bet visas manas pūles ir bijušas veltīgas, esmu zaudējis vairāk nekā 35 000 eiro viltus aizdevējiem, kuri apgalvo, ka viņi nav. Līdz brīdim, kad mans draugs iepazīstināja mani ar īsto aizdevēju, ar kuru es sazinājos, un es veiksmīgi saņēmu aizdevumu no viņa tikai 48 stundu laikā, es ieteiktu ikvienam, kurš meklē aizdevumu bez bailēm, sazināties ar viņiem pa e-pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst