svētdiena, 2014. gada 23. februāris

Baltā sienu apdare

Paralēli ģipškartona griestu uzstādīšanai, tika veikta arī sienu apdare.
Tā kā sienas mūrētas, bija vēlme izmantot to termo-masu istabas temperatūras un mitruma stabilizēšanai, tāpēc sienu apdarei tika izvēlēts apmetums. Tam ir vēl papildus plus - apmetums noblīvē visas spraugas starp blokiem tādējādi nodrošinot mājas blīvumu un labāku skaņas izolāciju starpsienām.

Pirms apjomīgajiem apmetuma iestrādes darbiem, tika uzstādītas logu palodzes.

Aiļu apdarei tika izmantots "zaļais" mitrumizturīgais reģipis, līdzīgi kā kurtuvei. Visiem 1. stāva mājas logiem pietika ar divām 3m garām loksnēm. Tas tāpēc, ka ailes dziļums ir tikai 150mm - bloka biezums 250mm, loga rāmis 88mm.

Logu ailēm pa perimetru un ārējos stūros tika uzstādītas cinkotas metāla stūra šīnas. Durvju ailēm tās neizmantoju, jo tiks izmantotas regulējamas durvju kārbas pilnā starpsienas dziļumā.
Steidzamā kārtā, darba dienu vakaros un brīvdienās, izveidotajos vadu kanālos tika uzstādīti elektrības kabeļi.


Pirmajā rupjajā sienu apdares tūrē tika izmantots ģipša apmetums "Rotband", iestrādāts ar rokām. Tā kā sienas samūrētas taisnas, tad ar tika klāta plāna kārta lielāko lokālo sienu nelīdzenumu aizpildīšanai, tai skaitā, kabeļu kanāliem.
Otrajā kārtā tika izmantots smalkā špaktele Vetonit LR. Strādnieki ieteica izmantot arī Kestonit LH, kas ir it kā lētāks, taču salīdzinot 1kg cenu veikalā "Depo" starpības gandrīz nav, tikai Vetonit LR ir 25kg maisos, bet Kestonit LH ir 20kg. :) Šķietams 1 maisa lētums par labu 2. špakteles variantam. Bet tā kā Vetonit sastāvā ir kaļķis, kas ir antiseptiķis un kavē sēnīšu augšanu telpās, tad turpmāk izmantoju tikai to.


Sienu apdares laikā ārā bija lielais aukstums tiktāl, ka dibultās sitkla pakešu rūtis sāka rasot. Iekšā bija ap 70% mitrums, tāpēc plūdu novēršanai uz logu palodzēm uz vairākām dienām tika noīrēts mitruma savācējs. Lieta nepieciešama - taču tā lietderībā biju nedaudz vīlies, jo 5 dienu laikā, tas savāca tikai ~50l ūdens.
Pēc sienu slīpēšanas, gruntēšanas, piešpaktelēšanas un vēlreiz gruntēšanas tās ir gatavas galīgai apdarei. -  krāsojamās tapetes dzīvojamās zonās, bet vannasistabā un virtuves zonā keramiskās flīzes.

Dažās sienu apdares vietās tika izmantots arī reģipsis. Piemēram, trepju telpas ailes sašaurināšanai, lai tajā varētu tur uzstādīt durvis un līdz 2.stāva izbūvei trepju telpu izmantot kā noliktavu. Reģipša konstrukciju būs vieglāk izjaukt nekā tagad mūrēt gāzbetonu un pēc tam to lauzt laukā.


 Kā arī vannas istabā, lai paslēptu  kanalizācijas un ūdens vada caurules uz 2. stāva vannas istabu. 


Viesistabas siju galīgai apdarei tika nolemts tās ietonēt izmantojot RILAK Furnicolor Nr1 koka mēbeļu krāsu, jo gaišā priede nebija interesanta no dizaina viedokļa, kā arī siju krāsa nebija viendabīga - viena gaišāka, otra tumšāka. Krāsa tika šķaidīta, lai iegūtu viegli brūni/oranžīgo toni. Lai sijas nezaudētu savu sākotnējo nokrāsu ekspluatācijas laikā, tās tika pārklātas ar RILAK nitrolaku 1 kārtā. Siju apdarē palīdzēja sieva, jo darbiņš nav grūts, bet prasa daudz laika, pacietības un rūpības. Paldies viņai.
Ja sākotnēji būtu zinājis cik daudz laika patērēs atklāto siju griestu izveide - padomātu 2 reizes vai tādus vajag.


Tuvākajā laikā ir jāpiebeidz elektrības lietas un jāveic sienu galīgie apdares darbi.

8 komentāri:

  1. Man jautājums par pārseguma sijām (tās, kuras atstāji redzamas grieztos). Esmu projektēšanas stadijā un pirms iepazonos ar Tavu lapu biju jau nolēmis veidot tieši tādus pašus griestus dzīvojamā istabā... bet, es pats vēl šaubos, cik daudz redzamas tās sijas atstāt... 10cm itkā liekas no vienas puses baigi OK, bet no otras puses nezinu vai patiks, ka gaisma no lampas tiks lausta pret sijām - tādejādi prasītos vairāk apšūt sijas...
    Vai Tu esi apmierināts ar vizuālo siju izlaidumu 10cm?

    Andris.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien.
      Apmierināts ar rezultātu esmu, bet neesmu apmierināts ar darba patēriņu šādu siju izveidošanā, Apgaismojumam plānoju izmantot "spot" spuldzes, tas nozīmē, ka gaisma kritīs tieši uz leju un par gaismas laušanu pret sijām neuztraucos. Atklātas sijas, manuprāt, padara griesu dizainu interesantāku, nekā vienkārši balti griesti.

      Dzēst
    2. Paldies par info! No darba nebaidos, vienai istabai jau var pacensties :)
      Veiksmi darbos!

      Andris.

      Dzēst
    3. Kad laika ir pārāk maz, bet darba ir pārāk daudz, tad jādara tikai tādas lietas, kas dod virzību uz priekšu, taču aklātas sijas griestos nemaz nepaātrina procesu.

      Dzēst
  2. Sveiks!
    Tad gāzbetona sienu apdarē galu gala iztiki ar rotbandu un smalko gala špakteli, kuru uzreiz gruntēji un krāsoji/aplīmēji ar tapetēm? Vai bija vēl kāds sienu sagatavošanas posms sakumposmā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Gāzbetons gruntēts, tad rotband, tad smalkā špaktele. Špaktele slīpēta, gruntēta.
      Pēc tam līmētas tapetes.

      Dzēst