sestdiena, 2013. gada 16. novembris

Centrālapkures granulu katla uzstādīšana

Ir uzmūrētas starpsienas, tas nozīmē, ka visas telpas mājās ir ieguvušas savus galīgos izmērus. Tai skaitā arī kurtuve, tāpēc laiks veikt granulu centrālapkures katla uzstādīšanu.
Kāpēc tieši granulu centrālapkures katls? Izvēlējos šādu risinājumu, jo:

  • Ir samērīgas ierīkošanas izmaksas – lētāk nekā siltumsūknis, taču dārgāk nekā malkas apkures katls ar siltuma akumulatoru;
  • Ir automatizēta apkure – jāveic granulu tvertnes uzpildīšana un pelnu kastes tīrīšana reizi nedēļā;
  • Ir samērīgas ekspluatācijas izmaksas – lētāk nekā elektrības apkure, bet dārgāk nekā malkas apkure un zemes siltumsūknis.
Pirms apkures katla uzstādīšanas un apsaisties izveidošanas veicu:
  • Mājas starpstāvu pārseguma daļēju siltināšanu visā platībā, ievietojot 100mm akmens vati starp pārseguma sijām. Siltināšana ir daļēja, jo galīgajā variantā būs 300mm, ko veikšu tuvākajā laikā līdz saliem,
  • Vates aizsardzībai no mitrumu, ierīkoju tvaika izolāciju,
  • Pieskrūvēju latas ģipškartona griestu ierīkošanai.
Situācija uzsākot darbus.

Logu apdarei izmantoju zaļo Knauf ģipškartonu. Tā kā logu aile ir 150cm augsta, veikalā paņēmu nocenoto 300cm garu loksni (ar apdauzītu malu), kuru sagriezu četrās daļās, lai varētu atvest uz būvlaukumu.

Spraugu ailē, starp ģipškarotona loksni un sieni gar loga rāmi, aizpildīju sekojošā veidā:
  • Gar pašu loga rāmi līdz pusei no ailes dziļuma iepūtu montāžas putas;
  • Atlikušo ailes dziļumu aizpildīju ar Rotband.
Lai putas neizpiestu ģipškartonu un tas stingri fiksētos ailē līdz Rotband sacietēšanai, loksni vairākās vietās pieskrūvēju ar skuvēm pie ailes.

Veicu sienu apmešanu ar Rotband.



No apkures katliem, granulu it īpaši,  neko nesaprotu, tāpēc uztaisīju nelielu cenu aptauju starp kompānijām, kuras veic granulu katlu uzstādīšanu. Cerēju, ka piedāvājumu izskaidrošanas procesā kļūšu gudrāks, un pats zināšu, kāds granulu katls ir „vislabākais” :). Diemžēl paliku tikpat gudrs, kāds biju sākumā, bet ar prātīgām atziņām (lietas, ko teica vairāki katla izplatītāji):
  •  Ir jāizvēlas granulu katls ar slīpo padevi (šneku), nevis ar horizontālo, jo ja iesprūst granulas (cietas) un šneks ieķīlē, nav jāveic uzpildītās granulu tvertnes iztukšošana, lai atvienotu granulu padeves cauruli no katla un to iztīrītu.
  • Tā kā manas mājas apkurināmā platība pirmajā kārtā ir 85m2, bet otrajā 145m2, tiek izvēlēts katls ar jaudu ~15kw. Tas nozīmē, ka apkurinot tikai 1 stāvu, katls nedarbosies ar pilnu jaudu. Tāpēc, svarīga lieta, kas nepieciešama granulu katlam manā gadījumā, ir automātiskā aizdedzināšana. Tā nepieciešama tāpēc, lai katls, starp granulu sadedzināšanas reizēm (kuras būs garākas strādājot ar mazu jaudu), nedarbotos gruzdēšanas režīmā, tādējādi ekonomējot kurināmo.
Cenu aptaujā piedalījās arī santehniķis, kurš man ierīkoja siltās grīdas un savilka ūdens caurules. Tā kā viņa piedāvātā cena bija pieņemākā un viņš piedāvāja  uzstādīt granulu katlu „Fuwi”, kam ir augstāk minētās īpašības un kuru ieteica arī citi pretendenti, sadarbojos ar viņu. Katlu  un pārējos apkures ierīkošanai nepieciešamos materiālus pirku veikalā „Intersols”.


Katls atvests un uzstādīts kurtuvē. Ir uzsākta  katla apsaisties ierīkošana.



Pēc 4 dienu darba apsaiste pabeigta. Kopējā sistēmā ir saslēgts katls, siltās grīdas, radiatori, karstā ūdens boileris, aukstais ūdens. 



Cauruļu daudz un sākumā, ieraugot, likās ka santehniķa galvenais uzdevums bija maksimāli aizņemt sienu ar caurulēm :). Bet tā kā viss līmenī un ir ievēroti vienādi attālumi starp caurulēm – pretenziju nav.





Pirmajā granulu kalta darbības nedēļā izjutu tā darbību uz "pilnu" jaudu, telpās +27 grādi, Tas tāpēc, jo nebija līdz galam pieslēgts četrpušu vārsts (nenoslēdzās) un viss katlā esošais karstais ūdens aizgāja siltajās grīdās un radiatoros. Pēc regulēšanas, uzturu ap +16-+18, granulu patēriņš ir ap 50kg nedēļā pie pašreizējās siltā gaisa temperatūras. Katls aizdedzina granulas apmēram ik pēc 60min.

129 komentāri:

  1. Kāpēc apkures sistēmas izplešanās tvertni liki ar savienojumu uz leju? parasti viņu montē uz augšu un ar automātisko atgaisotāju virs tā, lai ķer gaisa burbuļus, savādāk gaiss sakrājas izplešanās tvertnē un čakarē darba spiedienu sistēmai.

    AtbildētDzēst
  2. Apkures sistēmas darba spiediens gan lēkā no 2atm, kad ir karsts līdz 1,5 atm, kad katls nekurās. Šonedēļ meistari solīja ierasties un kļūdu labot. Paldies par vērīgu un noderīgu piezīmi.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Spiediens no 1,5 - 2 bar. ir normāls darba spiediens, šeit neko nevajag labot!

      Dzēst
  3. Dīvains šķiet radiātora pieslēgums, kad abi izvadi ir apakšā!
    Gribētos redzēt 4-pušu vārsta pieslēgumu, vai būs ar servo motora vadību?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ģirt,
      Personīgi man, labāk patīk, kad ir mazāk visādu nevajadzīgu lietu uz sienām dzīvojamās istabās, piemēram, apkures caurules. Tāpēc radiators ar cauruļu pieslēgumie apakšā ir mazāk traucējošs nekā radiators ar pieslēgumiem augšā un apakšā vienā pusē. Cik cilvēku - tik viedokļu.
      Tika iegādāts, 4-pušu vāsts 1'' misiņa un servomotors 220V, 140sek, 5Nm.
      Vārstam pienāk 4 vara caurules: 2 no mazā loka un 2 no lielā. Vārstu vada katls, taču to var ieslēgt arī rokas režīmā. Kad katls sasniedz vajadzīgo T, vārst tiek atvērts un dažādu loku ūdeņi sajaucās. :) Katla T pazeminoties vārsts tiek noslēgts. Bildi ielikšu vēlāk.

      Dzēst
    2. Radiatoru pieslēgums, kur abi gali pievienoti pie radiatora apakšas ir normāls risinājums, tikai izskatās ka cauruļvadi tiek ievadīti sienā, kas vairs neizskatās tik labi. Pirmkārt siltuma zudumi, otrkārt iespējams cauruļvada bojājums pēc vairākiem gadiem, ja ir saskare ar sienas materiālu.

      Dzēst
    3. Labvakar. Apkures cauruļvadi jebkurā gadījumā jāievada vai nu sienā vai grīdā, tāpēc īsti nav skaidrs, kā konkrēti siena var kaitēt 20cm garam cauruļu posmam, kas ir izolēta ar pelēko.putu uzolāciju? Bezcauruļu centrālās apkures ūdens radiatori vēl nav izgudroti. :)

      Dzēst
  4. Mormāls sedlveida pieslēgums. efektivitāte ir mazliet zemāka, bet ja ir gudrais cirkulācijas sūknis,kas pats balansē sistēmu, tad problēmu nav, turklāt papildus ir siltās grīdas.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Cirkulācijas sūkni arī vada katls. Tas tiek ieslēgts pie katla temperatūras virs +50 grādi. Tagad prātoju kā optimizēt silto grīdu cirkulācijas sūkņa darbību. Uz doto brīdi tas darbojas "non-stopā", jo barojās pa tiešo no 230V tīkla.
      Varianti ir:
      1. Pieslēgt paralēli centrālapkures cirkulācijas sūkņa barošanas vadam lai izslēgtos brīdī, kad katls ir "auksts".
      2. Pieslēgt termoreleju, lai atslēdz sūkni pie noteiktas minimālās ienākošās/izejošās ūdens temperatūras?
      Vēl neesmu izvēlējies risinājuma variantu, vācu info.

      Dzēst
    2. Man ir pieslēgts paralēli centrālapkures cirkulācijas sūkņa barošanas vadam, kuru arī vada granulu katla smadzenes, šķiet ka ir ok.
      Neredzu jēgu ka vajadzētu savāk.

      Dzēst
    3. Labs risinājums ir silto grīdu sienas termorelejs. Ja telpa ir viena tad ir vispār vienkāršs variants, bet ja telpas ir vairākas, tad aukstākajā istabā ieliek releju ar sūkņa atslēgšanas f-ju. Kad līdz nepieciešamajai t uzsilst arī aukstākā istaba, tad tas atslēdz sūkni. Tāds ir Danfosam.

      Dzēst
  5. Bet tev tak tur stav sūknis no Vilo, gudrais, viņam ir jāgriežas visu laiku, vnk viņš pats čeko sistēmu, ja sistēma ir auksta, tad viņš miega režīmā lēnām griež sistēmu, kad sāk sildīt , atkal iegriežas ātrāk. tik un tā ekonomiskāk par parasto cirkulācijas sūkni.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Jā ir Wilo sūknis. Taču, katru reizi ienākot katlu telpā, sūkņa darba skaņa ir nemainīga neatkarīgi no tā, vai uz silto grīdu loku tiek vai netiek padots siltais ūdens. Būs jāpapēta sūkņa modelis uz vietas.

      Dzēst
  6. Nu tur ir divi iestates režīmi. Konstantais un mainīgais, ja tev stāv sarkanais regulators uz romiešu burtu apzīmējumiem, tad nav brīnums, ka visu laiku griežas ar nemainīgu ātrumu. Tie ir vecos sūkņus kopējoši ātrumi. tāpēc darbojas nemainīgi visu laiku.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Apskatījos WILO sūkni sīkāk, sarkanajam regulatoram ir 3 darba režīmi:
      1. Kreisajā pusē lejā - grafiks ar līkni uz augšu (domāts, mainīgā atruma režīms);
      2. Augšā - burbulīši un uzraksts "air" (domāts, cauruļu atgaisošanas režīms);
      3. Labajā pusē lejā - grafiks ar horizontālu līkni (nemainīgā ātruma režīms).
      Tagad regulators ir starp 2. un 3. režīmu, bet uzstādot to starp 1. un 2.režīmu, sūknim būtu jāstrādā mainīgā ātruma režīmā.

      Dzēst
    2. Nu tur kur ir raustīts regulators jeb konstanta ātruma līkne tur tie pārtraukumi ir punkti, kas apzīmē vecos Vilo Star RS darba režīmus, Mainīgs griešanās ātrums šajā regulatora pusē nav, mainīgs tas ir tikai tur kur ir nepārtraukta līkne. respektīvi mainīgā ātruma līknes pusē. tur kur ir konstantais spiediens tas nozīmē, sistēmā plūsma ir vai nav, viņš visu laiku uztur nemainīgu spiedienu, otrā pusē kur ir mainīgais režīms tur atkal - ja plūsma mazinās, spiediens arī mazinās. radiatora termovārsts atveras - parādās plūsma, sūknis atkal sāk griezties ņiprāk. tiesa gan siltajām grīdām labāks ir konstantais režīms un tur īpaši neko nepadarīsi.

      Dzēst
  7. Veiksmi darbos (ja tādi ir šajā aukstumā)!
    Gribēju jautāt par uzstādīto katlu:
    1. vai tiek kurināts un kādi ir secinājumi? (cik patērē, kā ar prasību pret granulu kvalitāti)
    2. katla pieejamajā tehniskajā dokumentācijā bija vairāki pieslēgumu veidi, kurš no tiem ir izmantots tavā gadījumā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par vēlējumu.
      Tiešām, ārā auksti, bet darbi notiek siltumā, jo katls kurās.
      1. Secinājumi - 15kW katls ir par jaudīgu 85m2, tāpēc ieslēdzās apmēram reizi stundā. Šī iemesla dēļ mazais apkures loks ļoti atdziest un katlā pamazām sāka krāties darva. Risinājums - sildīt karstā ūdens boileri, lai katlam ir ilgāks kuršanās laiks un lielāka mazā loka siltuminerce.
      2. Kurināju ar K-rautā igauņu 8mm, Depo 6mm, un Berģu placī pirktām 8mm granulām, Visu ir apēdis. :)
      3. Mīnuss - pēc 2 mēnešiem dažreiz ieķīlējas tīrīšanas rokturis katalam, laikam neveiksmīga konstrukcija.
      Katla apsaiste ir izveidota izmantojot 4pušu vārsta shēmu, 8lpp FUWI katla rokasgrāmatā. Ieteikums - izvietot karstā ūdens boileri pēc iespējas tuvāk katlam, lai Cu cauruļu garums būtu mazāks, kas gan ir lētāk pie uzstādīšanas, kā arī Cu caurules ļoti silda gaisu, jo tajās cirkulē ~70grādu silts ūdens (mazais loks). Tāpēc plānoju uzlikt putuplasta izolāciju savai apsaistei, lai mazāki sistēmas siltumzudumi.

      Dzēst
    2. Apsaiste ar četrpušu vārstu nenodrošina labu katla darbību, katls darvojas un to var novērst tikai uzstādot termostatu.

      Dzēst
    3. Katls darvojas no pārāk zemas katla temperatūras nevis no tā vai ir uzstādīs trīspusējs, vai četrpusējs vārsts. Palielinot katla temperatūru, katls ieslēdzās atdziestot līdz 60 grādiem, darbošanās risks nepastāv.

      Dzēst
    4. Katls lasa izejošo temperatūru, kad sūknis izslēdzas, katlā jau ir ļoti zema temperatūra un visi priekšnoteikumi kondensātam.
      Rīt braukšu novērst konkrēti šādu problēmu.

      Dzēst
    5. Vai pareizi saprotu, ka katla izejā, tas ir katla ārpusē uz izejošās caurules (telpā kur ir +28 grādi) siltumensēja temperatūra būs zemāka nekā siltumizoleta katla iekšpusē?
      Vai 60 grādi ir ļoti zema, ja nē, tad cik ir ļoti zema?

      Dzēst
  8. Labdien!
    Vai būtu iespējams iegūt jūsu santehniķa kontaktus tāda paša katla apsaistes izveidei?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien,
      Apkures sistēmas apsaiti taisīja meistars Raivis, kontakti - http://www.ss.lv/msg/lv/construction/civil-work/face-works/heating-systems/dkblc.html

      Dzēst
    2. Liels paldies, Andri!

      Dzēst
    3. Lūdzu, lai siltums mājās! :)

      Dzēst
    4. Šāda apsaiste nebūs laba, to Jūs sapratīsiet ievērojot ka katls darvojas, ko nekādi nevarēsiet novērst. Pārbūve izmaksās dārgāk nekā pareiza izbūve sākotnēji.
      Divas reizes esmu bijis FuWi rūpnīcā, esmu informējis ražotāju par šo problēmu. Ražotājs apsolīja apsaistes shēmas instrukcijā neuzrādīt, tikai norādīt, ka atpakaļgaitas temperatūra jānodrošina virs 55 grādiem.

      Dzēst
    5. Piekrītu, ka katla temperatūrai jābūt pietiekami augstai, kas aizsargā pret darvas veidošanos.

      Dzēst
  9. vai otrajā stāvā ari ir apkure kameer nedzīvojat?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien,
      Nē otrajā stāvā nav apkures. Kad veikšu iekšējās apdares darbus 2.stāvā, tur tiks ierīkotas visas komunikācijas, apkuri ieskaitot. Tagad tur ir ir vēdināmie bēniņi.

      Dzēst
  10. Labdien!

    Katla dūmvada diametrs laikam ir 14 cm, kāds ir skursteņa diametrs?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vēl viens parametrs dūmvadam ir viņa garums un arī materiāls, kas nosaka vilkmi, kas tomēr pie dažādiem laika apstākļiem mainās. Izmainoties vilkmei mainās viss degšanas process. Lielas vilkmes gadījumā šo atkarību var nostabilizēt izmantojot mehānisko vilkmes regulatoru.

      Dzēst
  11. Neregulēts katls strādā neekonomiski, dūmgāzēs aiziet 1000 - 4000 ppm CO, Regulējot var sasniegt robežas 100 - 500 ppm, kas tīra katla gadījumā dod lietderības koeficientu 92 - 94 % robežās, kas tomēr nav stabils. Diezgan stabilu rezultātu var sasniegt ja tiek uzstādīts automātiskais siltummaiņa tīrītājs, ja tiek uzstādīta lambd zonde automātiskai degšanas procesa kontrolei un visbeidzot ja katls ir pareizi apsaistīts, nodrošinot siltumnesēja atpakaļgaitas temperatūru virs 55 grādiem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mazliet laboju - nevis katla lietderības koeficients, bet degšanas efektivitāte, jo kopējais lietderības koeficients atrodas atskaitot siltuma zudumus uz apkārtējo vidi, ar zudumiem pelnos un vēl dažiem nenozīmīgiem zudumiem.
      Objektīva katla lietderība parādās nomērot katla saražoto siltuma attiecību pret patērēto kurināmo ar zināmu siltumvērtību.

      Dzēst
    2. Ausekli,
      Teorija ir smuka un cipari skaidri, salīdzināmi un novērtējami, atstāsim to zinātniekiem un katlu izstrādātājiem laboratoriju testiem. Reālajā dzīvē tomēr ir daudzas lietas (granulu mitrums, katlu telpas "siltums", katla jaudas attiecība pret mājas siltuma zudumiem....), kuras neļauj sasniegt teorētiskos parametrus, un jautājums - vai vajag? Bieži vien iztērētā nauda, uzlabojuma sasniegšanai, nav tā vērta. Līdzīgi, kā ir tas ar "ekonomiskajām" saules baterijām. :) Jebkurā gadījumā, paldies par viedokli.

      Dzēst
    3. Mūsu sarakste ir pieejama arī manā mājaslapā: http://www.siltumnieks.lv/katalogs/params/category/2614/item/7368/
      Tas ko es rakstu nav teorija, bet prakse, ar ko es nodarbojos.
      Kaut kā šķiet, ka vēlaties mani "atšūt". Es tikai vēlos informēt esošos un potenciālos granulu katlu lietotājus par granulu apkures niansēm.
      Jautājums "vai vajag" man izliekas jocīgs, jo jautāt vai vajag ietaupīt 300 EUR apkures sezonā, vai nevajag, daudzi tomēr teiks ka viņi labprāt ietaupītu.

      Dzēst
    4. Kāpēc 55 grādi, nevis 60 vai 36?

      Dzēst
    5. Ausekli,
      Lieta tāda, ka pagājušajā apkures sezonā iztērēju 1,7t granulas apkurei, tāpēc uzlabojums, kurš ietaupa 300EUR visai sezona, mani ļoti ļoti interesē.
      Piedāvāju veikt eksperimentu dzīvē realizējot manas apkures sistēmas uzlabojumu, lai apkures sezonā ietaupītu pat ne 300, bet vismaz 100EUR , tad samaksāšu prasīto uzlabojuma cenu, kuru labprāt saņemtu no Jums.Uzlabojums nedrīkst maksāt 10x vairāk kā sagaidāmais ietaupījums sezonas laikā, lai būtu izskatīšanas vērts.
      Nevienu neatšuju, nepārprotiet, taču esmu par praktiskām un pierādāmām lietām, nevis par hipotētiski iespējamo rezultātu, kuru sasniegšanai ir jāizpildās 100 un 1 nosacījumam.

      Dzēst
  12. Andri,es nerunāju konkrēti par Jūsu māju un Jūsu katlu, bet vispār par granulu apkuri. Protams, ja siltumslodze ir 3 - 5 kW, nevar ietaupīt lielu naudu. Bet gadījumos, kad māja ir 300 - 500 m2, ietaupījums var izrādīties ievērojams.
    Edu, temperatūra 55 ir no gaisa pagrābta, malkas katliem uzstāda termostatu 61 grāds, lai izbēgtu no kondensāta, malka ir mitrāka nekā granulas, tāpēc granulām varētu būt mazliet zemāka atpakaļgaitas temperatūra, kas neizraisītu kondensāta rašanos.

    AtbildētDzēst
  13. Granulu apkures lietotāji, rakstiet par savu pieredzi. Diskusijas ir labs veids kā papildināt savas zināšanas un iespējams samazināt savas apkures izmaksas vai paaugstināt komfortu.

    AtbildētDzēst
  14. Pēc pieredzes - jo zemāka sistēmas temperatūra, jo vairāk var ieekonomēt uz granulu patēriņa rēķina. Pēc pieredzes - pāris desmitus procentu var ieekonomēt.

    AtbildētDzēst
  15. Piekrītu, taču visvairāk šis princips attiecas uz siltumsūkņiem. Zema sistēmas temperatūra iespējama ja tiek izmantotas siltās grīdas, varbūt pat griesti, kas pie mums tomēr ir reta parādība. Visaugstākā efektivitāte un mazākie siltuma zudumi būs pie nosacījuma ka nav atstāti aukstuma tilti starp siltās grīdas betonu un kādu citu lielas masas ķermeni (pamati, pagraba pārsegums u.c.), ir pietiekams siltumizolācijas slānis zem siltās grīdas (virs 10 cm).
    Katlā tomēr jāuztur temperatūra, kas nelaiž veidoties kondensātam, kura dēļ veidojas darva un citi siltumpāreju traucējoši uzaugumi.

    AtbildētDzēst
  16. Sveiki
    Gribētu zināt kādēļ granulu katlam, tvertnē kur atrodas pelni ir mitrums (vietās stūru sieniņās pilītes), pašreizējā katla tempretūra ap 55-63 grādiem, ejošās un atnākošās trubas karstas, ūdens spiediens nemainīgs 1,5-1,6; 04m3/h. Granulas izmantoju pirmās klases. Varbūt lieki bažos.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. virsmai, uz kuras veidojas ūdens pilieni, temperatūra par zemu

      Dzēst
    2. Katls uzrāda turpgaitas temperatūru, atpakaļgaitā ir zemāka temperatūra, iespējams ka tas ir kondensāts. Vispareizākā darbība ir uzstādīt termostatu, kas nelaiž katlā vēsāku ūdeni par 60 grādiem.

      Dzēst
    3. tādas aizdomas,kad taupīšanas azarts būs ņēmis priekšroku, biju uzstādijs vēlamo temp. uz 10 grādiem un kalibrāciju uz 30 grādiem, nomainīju uz 16 un 26, vai iepriekš minētie skaitļi var būt pie vainas?

      Dzēst
    4. Problēma atrisinājās mainot vēlamos grādus, diemžēl arī granulu patēriņš par 2kg /24h vairāk (bet šo pāragri precizēt, jo mašīnītēm patīk ilgi domāt)

      Dzēst
  17. bļiņ, tādas aizdomas ka atbilde virs mana teksta ir!
    Zem katla pagrabs/čebiņi/ cementa kārta un nav siltināta grīda.
    Risinājums būt palielināt katla tempretūru uz -/+60 grādiem?

    AtbildētDzēst
  18. Galvenais būtu nepieļaut vēsa ūdens ieplūšanu katlā.

    AtbildētDzēst
  19. principā, ja veiks mazo loku, tad var ekspermentēt ar taupīšanu izvairoties no kondensāta? Telpā kurā katls atrodas, ir ap 25-26 grādiem, nesiltinātas grīdas ieskaitot pagrabs, kurš atrodas zem katla (katls nobalancēts uz vītnēm;ķepām, no grīdas ap 2 cm)
    atliekot atpakaļ uz :
    vēlamā temp. 10 grādi, atkal sāka veidoties kondensāts, viedokļi dažādi, saka ka tas netraucē katlam daži saka ka labāk izvairīties, kāds ir jūsu viedoklis?

    AtbildētDzēst
  20. Kondensāta rašanos neiespaido telpas temperatūra un aukstas grīdas tuvums. Vienīgais iemesls ir zema atpakaļgaitas temperatūra. Pamēriet atpakaļgaitas cauruli pie katla, ja tur temperatūra reizēm ir zemāka par~ 55 grādiem, tad var veidoties kondensāts.

    AtbildētDzēst
  21. Labdien.
    gribētu zināt kāds iemesls, ja radiators (ar termogalvu) nogriests uz 0, kādēļ radiatorā ieplūst siltais ūdens? Radiators sanāk pēdējais, bet citiem radiatoriem, kuri sanāk kā pēdējie izveidotā apkures lokā, šādas ķibeles nav.
    Kādu ierīci iesakat, lai izmērīt atpakaļgaitu? Diemžēl katlā šāds parametrs neuzrādās.

    AtbildētDzēst
  22. Par radiatora vārstu ar termogalvu - vai nu vārst vai galva ir bojāti vai telpā ir temperatūra zemāka par +5 grādiem.
    Katla atpakaļgaitas temperatūras noskaidrošanai ir jāuzstāda termometrs (vispār jau jebkurš saprātīgs apkures instalators to vienmēr uzstāda bez atgādināšanas). Četrpušu vārsts nenodrošina stabilu atpakaļgaitas temperatūru, to var izdarīt tikai termostats.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. problēma tika atrisināta, par laimi gruzītis bija pie vainas, kura dēļ kartīgi nenoslēdzās

      Dzēst
  23. izmantoju ALPHA2 Grundfos, pastudēju informāciju un to darbību, uzstādījumos lieku Auto Adapt, neatkarīgi no dažādiem viedokļiem, viens no tiem ir tas ka jaliek 3 līmenis (24h), kas manuprāt ir lieku resursu šķerdēšana, jā piekrītu, ja ir nepieciešams karsto ūdeni izgaiņāt pēc iespējas ātri par radiatoriem kapēc nē? Bet ja tempr. ir sasniegta kādēļ neatstāt uz 1 līmenis vai uz Auto Adapt (ko paši ražotāji iesaka)? Kura strādā lieliski un ekanomiski no elektrības patēriņa viedokļa un pieprasījuma pēc karstuma uz visu sistēmu. Kāda iespējamība uzliktais ,,lietpratēju ieteicamais'' 3 līmenis (uz vairākām stundām) izraisīja šādu problēmu radiatorā, vai vienkārši tā bija sakritība? (brāķis vārstā vai termo galvā).
    Pēc pastudēšanas cik saprotu man ir Propartional pressure sistēma, pēc zīmējuma, kurā attēlots radiators un divas trubas (turp gaita un atpakaļ gaita), toties Constant pressure cik noprotu pēc zīmējuma ir domata ja zem radiatora ir viena truba un Constant speed izmanto, ja ir boileris. Un 1;2;3 līmenis ir domāts ātrums. Vai man vēl ir japastudē, vai esmu uz pareizo karstuma viļņa?



    AtbildētDzēst
  24. Cirkulācijas sūknim ar atpakaļgaitas temperatūru ir maz sakara.
    Pats Grundfos Alpha 2 sūknim praktiski vienmēr lieku AutoAdapt.

    AtbildētDzēst
  25. termostats vairāk resursus nepatērēt?

    AtbildētDzēst
  26. Pareizāk sadegot granulas patērējās mazāk saražojot to pašu siltuma daudzumu.
    Termostats novērš kondensāta rašanos un tāpēc uzlabo sadegšanu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ausekli - nevis termostats, bet kalta temperatūra ir apstāklis, kas ietekmē kondensāta un darvas rašanos katlā. Noregulējot Fuwi katlu režīmā, kad katls iekurās un atslēdz centrālapkures sūņus (nenotiek tālāka katla adzišana) sasniedzot 57 grādu temperatūru, darva neveidojas. Strādā kopš augusta. Pie tam, pagājušās sezonas darva izkalta un to bija iespējams izvākt ārā no pelnu kastes nodalījuma.

      Dzēst
  27. Man prieks par Jums! Mēs dabūjām pārtaisīt un uzlikt termostatu, jo automātika atslēdza sūkni, kad viss katls bija jau pilns ar aukstu ūdeni no sistēmas. Tā viņš ātri vien aizdarvojās un bija visas ar to saistītās problēmas. Kopš tās reizes ( tas bija pirmais FuWi katls 50kW) mēs uzstādām tikai ar termostatu. Vairs problēmu nav!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. 50kW katls ir privātmājai ir tā ka pa daudz. Protams, industriālā tipa apkures katls ir jāuzstāda tikai siltumapgādes projekta ietvaros, kur ir rēķināti siltuma zudumi, siltumnesēja škidruma plūsmas ātrumi, temeperatūra un jābūt speciālai automātikai... utt.
      Interesanti, kāda loma ir Jūsu minētajam termostatam? Pēc manām domām tā uzdevums ir pātraukt elektrisko ķēdi, ja termostata temperatūra saniedz uzstādīto lielumu.Taču FuWi 15kW katlam ir savi siltuma sensori, no kuri ļauj katlam pašam reaģēt uz uz apkures sistēmas elementu temperatūras izmaiņām.

      Dzēst
  28. Nezinu kā ielikt bildi. Es runāju par ūdeni, bet Jūs runājat par elektrību.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Principam būtu jābūt līdzīgam un rezultātam vienādam: katla atdzišanu veicina atdzisušā ūdens kustība katlā. Ūdens kustību nodrošina ūdens sūknis. Sūkņa darbību nodrošina elektrība.
      Aukstā ūdens plūsmas pātraukšanu (tālāku katla atdzišanu) var nodrošināt:
      1. Katla temperatūras sensors dod ziņu katla smadzenēm, ka ūdens ir par vēsu un katls atslēdz sūkni, pātraucot elektrības barošanas ķēdi sūknim.
      2. Termostats konstatē, ka ūdens ir par vēsu un pātrauc sūkņa barošanas ķēdi pie iestatītas temperatūras, un sūknis tiek atslēgts.
      Vai ne?

      Dzēst
  29. FuWi katlam temperatūras sensors kontrolē izejošo temperatūru no katla un kad tā nokrītas zemāk par uzstādīto, izslēdzas sūknis. Pa to laiku katls jau ir piepildījies ar zemākas temperatūras ūdeni.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Piekrītu, un neredzu neko sliktu šajā apstāklī, jo aukstais atpakaļgaitas ūdens sajaucas ar karsto katla ūdeni, un izejā dod jau sajaukta ūdens temperatūru, piemēram, kas ļauj secināt vai ir iestājušies darvas veidošanās katlā apstākļi, vai ne. Manā gadījumā, tie ir 57 grādi katla izejā, ņemot vētrā ekpluatācijas pieredzi. Citiem FuWi katlu lietotājiem tā varētu būt cita, jo šo parametru ietekmē mājas siltumzudimi (cik ļoti atdziest siltumnesējs sistēmā)
      Neredzu nevienu plusu, ko dod termostats, ja ir iespējams kontrolēt situāciju izmantojot katla automātiku.
      Neesmu FuWi aizstāvis, bet neredzu nekādu vajadzību sadārdzināt un sarežģīt apkures risinājumu, ko Jūs iesakāt, bez praktiska ieguvuma vai teorētisku pamatojuma tā nepieiešamībai. Būšu pateicīgs, ja piedāvāsiet aprēķinus un pamatojumu par Jūsu piedāvātā apkures sistēmas kontroles mehānisma priekšrocībām.

      Dzēst
  30. Izbūvējot sistēmu ar termostatu, mums atkrīt braucieni par saviem līdzekļiem uz objektu, lai nomainītu nodegušo gofru un iztīrītu katlu, lai tuvākajā laikā nevajadzētu braukt atkal.

    AtbildētDzēst
  31. Labvakar.
    Gribētu zināt, kāds iemesls, ja no radiatora HM tips 22, nāk tāda specifiska šņākoņa?

    AtbildētDzēst
  32. Cirkulācijas sūknis jāpārslēdz uz mazāku ātrumu.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. tā arī bija, paldies!
      Bet ja reizēm ir tieksme pēc šādas rīcības, vai tas var kaut, kādā ziņā negetīvi ietekmēt sistēmu?

      Dzēst
  33. Ja sistēma ir sabalansēta, sūknis strādājot uz mazāka ātruma nodrošina vienmērīgu siltuma pārnešanu uz visiem radiatoriem. Sabalansēt nozīmē saregulēt visus radiatoru atpakaļgaitas ventiļus (balansierus), lai visi radiatori izsiltu vienmērīgi un starpība starp radiatora augšu un apakšu būtu 5 - 10 grādi.

    AtbildētDzēst
  34. Sveicināti.
    kāda būtu gudrāka izvēle, 6mm vai 8mm granulas?(Talsu ,,SBE'')
    Vai tam īpaši nav nozīmes?

    AtbildētDzēst
  35. Pats es lietoju 6 mm Cēsu Biko Lat granulas, jo viņi tās nesen sāka ražot'. Jauna prese, labi sapresētas, ar zemu mitruma saturu - labas granulas. Nomainot 8 mm pret 6 mm, nācās pārregulēt degli, jo jaunās 6 mm bija jūtami energoietilpīgākas, pieļauju, ka tāpēc, ka jauna prese. Par citām granulām neko nemāku teikt, tikai domāju, ka vajag pieturēties pie vienām granulām, pie tām, ar kurām katls ieregulēts.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. nedaudz papētīju MJ/kg vienību, 6mm ir 18mj/kg, bet 8mm ir 17mj/kg.
      Kāds mj/kg ir Cēsu granulām?
      Tātak izmēram nav nozīmes, viss atkarīgs no kvalitātes?

      Dzēst
  36. Vai var palugt kadu fuwi lietotaju padalities ar info - kaada ir uzstaadiitaa temp. apkures lokam (siltaas griidas) pie -20, 0 un +10 grádiem?
    Káda vispár bûtu normàla temp.siltajàm grìdàm?

    AtbildētDzēst
  37. Pie -20 varētu būt 33-38 grādi, pie +10 - aptuveni 28 grādi. No vietējiem apstākļiem vadoties var būt korekcijas +/-

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies... beidzot viens normāls info par temperatūrām siltajās grīdās. Prieks ka ir šāds te forums.

      Dzēst
  38. Sveicināti. Interesants temats.Bet kā ir ar malkas apkures katlu apsaisti? Ir Viadrus 8sekcijas,akumulācijas tvertne 950ltr.,kad sistēma(telpas) ir uzsilusi,bet akumulators silst lēni,tajā pašā laikā,katla t* 80-90 grādi un regulators slēdz gaisa padevi.

    AtbildētDzēst
  39. Ja katls pārkarst sildot akumulatoru, iespējams ir jāiztīra plūsmas filtrs pirms termostata, ja tas nepalīdz var ielikt pretvārstu ar atsperīti caurulē virs termostata. Tas palīdz vairāk plūsmu novirzīt uz akumulatoru,

    AtbildētDzēst
  40. Paldies.Filtrs tīrs,pretvārsta vietā ir aizbīdņa krāns ar kuru vcar pieregulēt plūsmu,bet nekā. Mazajā lokā ir Wilo 4 sūknis,bet aizejot uz sistēmu(pēc 3-ceļu vārsta) Wilo6 kurš darbojas ar minimālu slodzi. varbūt vajag tos samainīt vietām?

    AtbildētDzēst
  41. Var pamēģināt apmainīt sūkņus, katla lokā jābūt lielai plūsmai, lai uzsildītu termostatu. Griezt ciet aizbīdni gan vajag minimāli, lai termostats dabū sildīties.

    AtbildētDzēst
  42. Labvakar.
    Paliek siltkāks, sākās ķibeles, ar granuļu katlu, jai kādu 2 reizi skrūve pārtrūkusi, kura saķer šņeku ar mtoru.
    Apaug katlā posms par kuru granulas virzas uz augšu, maza kārtiņa veidojās..., gribētu zināt, kas pie vainas ir, ka šāda kārtiņa veidojās, zem kuras granulas samaļās skaidās un veido sabiezējumu. Tas ir no zemas tempretūras (aiz vārsta - 35-39-42 grādi aptuveni), kuras rezultātā mitrums katlā, vai tas varēt būt no granuļu sastāva (koksne, līme...)?

    AtbildētDzēst
  43. Šis jautājums jau ir cilāts, es saku jāliek termostats, AndrisL saka ka termostats nav jāliek (viņš gan domā, ka tas ir elektrisks...)
    Visas problēmas sakne ir katla atpakaļgaitas temperatūras nenodrošināšana. Granulas nav vainīgas!

    AtbildētDzēst
  44. FuWI katlā šneka, caurule pa kuru virzās granulas, man nepārsniedz 30 grādus. Tāpēc nevar saprast, kāda kārtiņa tur veidojās. Skaidu, vai pelnu?

    AtbildētDzēst
  45. 86 m2 privatmajai ar siltajam gridam ~25m2, cik jaudigam aptuveni butu jabut granulu katlam ?
    paldies

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki,
      Katla jauda sākot ar 5kw, līdz pat 15KW. Jauda atkarīga no tā, cik labi nosiltināta māja, kā arī vai katls tiek izmantots arī karstā ūdens sagatavošanai.

      Dzēst
  46. Sveicināti! Gribētu uzzināt, cik maksās pieslēgt vienu radiatoru? Ir nepieciešamība pieslēgt 8 radiatorus.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveicināti.
      Apkures iekārtas pats neuzstādīju, tāpēc arī nepateikšu cik tas maksās. Ir vērts pameklēt citos resursos, piemēram sludinājumu serveros, tur droši vien pateiks.

      Dzēst
  47. Labdien. Varbūt kādam ir bijis tā ka granulu tvertnē ir dūmi??

    AtbildētDzēst
  48. Pārbaudi vai kurtuve nav pilna ar pelniem, tad sit dūmu granulu tvertnē.
    Cik kg. granulu uz dienakti patērē?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Diennakti patērē apmēram 20kg. Pēc palaišanas katla normāli strādā 2diennaktis, pēctam dūmi sāk parādīties .Kurtuvē nav daudz pelnu. Tagad mēginam kurināt ar citām granulām varbūt tur ir vaina.

      Dzēst
    2. Sveiki, manā gadījumā dūmi ir veidojušies divos gadījumos:
      1) granulas beru tvertnē tajā procešā ka katls ir darba režīmā
      2) granulu tvertnes vāks kārtīgi nav aiztaisīts (nolietojuseis gumija kas neļauj gaisam iekļut tvertnē), vai kādas skrūves gumijas blīve nolietojusies ...

      Dzēst
  49. Sveiki!
    Ir jānomaina katla iestatījumus uz rokas režīmu un jāuzstāda katlā temp 70-80 grādi! uzstādot no āra apstākļiem personigi bija problēmas ar darvas veidošanos katlā jo automātika pieņēma ka katlā vajag piem. 65 grādi, atgaitā attiecīgi bija ap 40-50 grādiem kas noveda pie katla aizdarvošanās!

    AtbildētDzēst
  50. Labdien!
    Kādas atsauksmes tieši šim katlam pēc, kā saprotu, jau divu gadu ekspluātācijas? Sev domāju arī tieši šo katlu ņemt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks
      Atsauksmes pēc 2.gadiem - katls ekonomisks, nepatīk tīrīšana, jo jāvelk laukā vertikālie siltummaiņa tīrītiāji, kas ir aplipuši ar pelniem, kas rada daudz putekļu kurtuvē. Darvojas, vasarā meistari solīja darvu dedzinat laukā, redzēs kas būs. Laikam ottreiz pirktu citu, kurš ērtāk tīrās, nedarvojas un patērē pat līdz 10% vairāk nekā FuWi. Varbūt, ja katla uzstādīšanu pasūtītu Intersols meistariem, tad problēmu nebūtu. Kas to lai zina - kā būtu. :)

      Dzēst
  51. Domāju celt māju. Sakiet, cik liela Jums ir katlumājas telpa ?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Katlu telpa ir ap 5m2 liela. To projektējot ir jāpaplāno iekārtu izvietojums, lai nav lieka garuma caurules jāvelk (CU sanāk vizdārgākās) un var ērti visam piekļūt. Jo garākas ir vara caurules, jo lielāki ir siltuma zudumi no apkures sistēmas un lielāks karstums telpā.

      Dzēst
  52. Katlumāju vajadzētu paredzēt diezgan lielu, jo pēc prakses, gandrīz vienmēr tā ir par mazu. 3 x 4 metri būtu mazākais izmērs.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. 12m2 būtu jau par daudz neapdzīvotai telpai. Var arī mazāku, tikai gudri jāplāno iekārtu izvietojums,

      Dzēst
  53. granuļu katlam, motors strādāšanas procesā veido trakšķaiņu skaņu, pēc ceturtās sezonas, kāds ar šadu problēmu ir saskāries?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man arī motoram bija skaņa pēc 6 gadu ekspluatācijas, bet pēc kāda laika pārstāja dūkt pats no sevis

      Dzēst
  54. Sakiet lūdzu, kur varētu būt problēma, ja
    1) Granulu tvertnē šad tad parādās dūmi
    2) Karst gofra (šad tad pat ir nodegusi)
    Katls ir iztīrīts, skurstenis arī.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks.
      Man ari vienu brīdi parādījās šāda problēma, arī gofra 1 reizi nodega. To radījā vājā skursteņa vilkmē, kas nespēj izraut dūmu no katla un virzit liesmu pareizajā virzienā katla iekšienē. Problēmu izlaboju izņemot 4 gliemežveida metālus no apaļajiem caurumiem siltummainī - tādējādi samazinot gaisa plusmas pretestibu katlā. Un pārveidoju metāla skursteņa pieslēgumu pie keramiskā skursteņa - vienu 90 grādu pagriezienu pārveidoju uz 120 grādu pagriezienu, tādējadi samazinot pretestību dūmgāzu kustībai metāla pieslēguma daļā. Svarīga lieta - kurtuvei jābūt labai gaisa pieplūdei, citādi skurstenis nestrādās labi.

      Dzēst
  55. Labdien,
    Redzu, ka te ir cilvēki ar saprašanu un pieredzi, kas nekāro neko iesmērēt.
    Es plānoju mājā ielikt granulu kamīnu, bet saņemu ļoti pretrunīgu informāciju par granulu patēriņu sezonā (no 1-6t). Vai never pateikt kāds jums tagad ir patēriņš pēc vairāku gadu pieredzes un cik tagad m2 apkurināt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki,
      Tas gan - bloga mēŗķis nav kādam kaut ko iesmērēt, bet gan dalīties ar pieredzi. Un pieredze lietojot doto granulu katlu ir:
      2014/2015.gads (pirmā apkures sezona pēc ievākšanās mājā) - 3,3t granlulas
      2015/2016.gads - 2,5t
      2016/2017.gads - plānoju uz 2,5t un izskatās ka arī sanāks.

      Dzēst
    2. Tiešām labs blogs!
      Paldies par atbildi. Vel papildus jautājums. Vai apsildāmā telpa palika visu laiku tā pati? "Tā kā manas mājas apkurināmā platība pirmajā kārtā ir 85m2, bet otrajā 145m2..."

      Dzēst
    3. Jā, tas ir uz 85m2. Ir doma paplašināties tuvākajā laikā, bet ceru, ka apkures izmaksas pieaugs maksimāli par 30%, jo tas ir tieši proporcinālas nevis apkurināmās grīdas platībai, bet gan norobežojošo konstrukciju platībai.
      Uz doto brīdi mājas norobežojošo konstrukciju platība ir: ap 300m2, bet pēc otrā stāva izbūves būs ap 380m2, kas ir pieaugums nedaudz zem +30%.

      Dzēst
  56. Ka esi apmierināts ar granulu katlu? cik bieži apkopes jātaisa bija? cik bieži tīriji? vai ko mainīji? ko darītu savādāk..?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Ar katlu esmu apmierināts, bet napatīk tīrīšana.
      Apkopes neesmu taisījis, tik pārveidojis skursteņa pieslēguma vilkmes uzlabošanai. Pelnu kasti iztukšoju katru nedēļu, bet pilnībā tīru kādas 3,4 reizes apkures sezonā.
      Ja būtu vēlreiz jāizvēlās, varbūt ņemtu par vienu kārtu mazāk jaudīgu versiju. Bet arī - to nevar sākumā zināt, kāds būs reālais patēriņš.

      Dzēst
  57. Sveiki! Vēlējos uzzināt vai kāds ir pircis apkures katli http://www.atmos.lv/ ? Uz sezonas beigām ir vēlme iegādāties, it kā plaša izvēle un cenas mazliet zemākas tuvojoties siltākam laikam.

    AtbildētDzēst
  58. Atmos katls ir ļoti kvalitatīvs. Vienīgi jāievēro uzstādīšanas nosacījumi. Atpakaļgaitas temperatūrai jābūt nodrošinātai virs 60 grādiem.

    AtbildētDzēst
  59. Paldies par informāciju, saistībā ar malkas apkures katli tieši, gribēju uzzināt vai http://www.atmos.lv/atmos-apkures-katli/malkas-apkures-katli/ vai tomēr no viņu labāk granulu apkures katli http://www.atmos.lv/atmos-apkures-katli/granulu-apkures-katli/, par izmantojamajiem materiāliem nav īsti starbības, vienīgais kuriem vairāk patēriņš būs un vai ir milzu starpība ? Paldies vēlreiz par iepriekš sniegto atbildi !

    AtbildētDzēst
  60. Atmos malkas katls DC 25S, DC 32S un citi ļoti labi strādā ar Pelltech degļiem. Deglis tiek likts augšējās durvīs un katls darbojas ar visaugstāko lietderības koeficientu, līdz pat 97%

    AtbildētDzēst
  61. http://siltumtehnikas-centrs-vidzeme.mozello.lv/gallery/

    AtbildētDzēst
  62. no svaigām kartupeļu mizām tvaiks, labs veids kā patīrīt dūmvadu?

    AtbildētDzēst
  63. sveiki, padaliishos arii ar savu apkuri. taatad ir uzbuuveeta 138m2 koka karkasa eeka. sienaas ir 30cm ekovate un paarsegumaa 40cm. visaa maajaa ir siltaas griidas + sildu uudeni 160l. kurinu to visu ar baltkrievu razojuma TIS Duo pellet 20kw katlu. katls eed ~15kg granulas. to visu kurinu kopsh 2016gada decembra. katlu ieraudziiju maja2016 izstaadee zem santehnikasparadize.lv katlam pieliku klaat attaalinaato kontroli ~50eur lai sirds mieriiga un varu smuki redzeet kas notiek ar katlu kad neesmu maajaas uz vietas. kurinu ar 6mm granulaam. maajaas konstanti turaas 22- 23 graadi taakaa griidas ir iereguleetas uz 23 graadiem (taa termogalva pie griidu kolektora). par katlu esmu apmierinaats pats aizdegaas un viss notiek. par miinusiem iisti nav ko piebilst jo taadu pagaidaam nav, varbuut tas kad izdega 2 kveelsveces ko paardeveejs ir nomainijis par garantiju. piesleedzaas ruupniica katlam sareguleeja katlu taa kad vinjsh iekuraas reizi 2 stundaas, kad katls darbojaas redzu kad iereguleeti 10.1kw jauda piebilstot kad katls esot par jaudiigu un kad esot jaaliekot sisteemai klaat 500litri buferis (akumulators) (man taa iisti tam negribaas piekrist jo manupraat 1x 2h iekurties katlam ir normaali ja katls straadaa 20min un 2h atpuusaas (pirms regulaacijas iekuuraas 1x stundaa )) katlu kurinot ar granulaam neesmu nekad noveerojis nekaadu darvoshanos. tiiriishana riktiigi vienkaarsha 5min 1 x nedeeljaa un nav jaavelk nekaads specteerps un peec tam dushaa jaaiet. katls ir izveidots taa kad visas sienas ir taisnas un visam tiek klaat vienkaarshi. izkasu sienas un izkjekseeju mazu toveriiti ar pelniem. skurstenis uzlikts metaala siltinaats 160mm. patiik shitas forums kur katrs padalaas ar savu reaalo situaaciju.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. no kuras Latvijas rajona esi? Kāds kopējaus granuļu patēriņš janvārī un februārī?

      Dzēst
  64. nepieciešams padoms, kā cīnīties ar piķa veidošanos granuļu katlā un dūmvadā?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Vajag izbūvēt pareizu katla apsaisti, tad nebūs piķis ne katlā, ne skurstenī!

      Dzēst
    2. vai ir kāda ķīmija ar ko noņemt piķi?

      Dzēst
    3. Dinamīts ir vienīgā ķīmija kā noņemt piķi, jo ja nav smadzenes, tad nekas cits nepalīdz!

      Dzēst
    4. Jānodrošina minimums 55grādi katlā, un tad piķis katlā neveidosies. Šogad uzstādīju papildus cirkulācijas sūkni uz mazo loku, un situācija ar katlu kļuva daudz labāka, jo tiek nodrošināta vienērīga katla ūdens temperatūra visā tā augstumā.

      Dzēst
  65. SVEIKI.būvēju nelielu māju 60 m2 apdzīvojamā platība,doma ir par granulu kamīnu CENTROMETAL ZV14 14 tādeļ ko doma sildīt udeni. kadi būtu ieteikumi?

    AtbildētDzēst
  66. Jūs domājat pareiza katla apsaisti, kas nodrošina atp. gaitas temp. ne zemāk kā 55 grādi?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. vienkārši doma jo kamīnam vajag mazāk vietas

      Dzēst
  67. vēlos noskaidrot, kādi dokumenti (sertifikāts, diploms) apliecina meistara prasmes, viss kas saistās ar apkures sistēmas izbūvi.
    Vai jūs varat ieteikt, mūsdienīgu kombinēto boileri, ar pārbaudītām vērtībām?

    AtbildētDzēst