svētdiena, 2013. gada 14. jūlijs

Kamīnkrāsns - gatava

Produktīvu diskusiju ar sievu un pārdomu rezultātā kamīnkrāsns projektā tika ieviestas dažas korekcijas:
1. Ir mainījies tās izvietojums plānā – nepatika tas, ka sākotnējais variants aizņemtu pārāk daudz vietas ne visai lielajā viesistabā. 

Tāpēc krāsns tika izvietota tieši ailē. Šī pasākuma realizācijai bija nepieciešams veikt ailes paplašināšanu jau uzmūrētā sienā. Ailes paplašināšana aizņēma 2 vakarus, lai iestrādātu 2 lenķdzelžus. 
Izvietojuma maiņas rezultātakamīnkrāsns papildus viesistabai apsilda arī gaiteni, tātad uzlabojums.

2. Ir mainijies tās tehniskais izpildījums, jo krāsns būs 3x2.5 ķiegeļu liela un 32 rindas augsta


Bija iešavusies prātā doma realizēt ekonomisko variantu - krāsni 2x2 ķiegeļu lielumā un 32 rindu augstāumā, tādu kā ķieģeļu stabu, kurš dod siltumu. Taču, tā kā tiek mūrēts vienreiz, tad jau uzreiz mūrēt funkcionētspējīgāku variantu. Pievienotais krāsns projekts ir pārzīmēts, pielāgojot ķieģeļu izvietojumu kamīndurtiņas ar stiklu iestrādei.


Krāsns kurtuves oderēšanai tika izmantots šamota ķieģelis. Gribēju izmantot šamota plāksnes, taču nebija pieejamas.


Mūrēšanas process ir lēns - 1 rindai jāpatērē 2h darba, jo katrs ķieģelis ir jāmērcē, pēc tam uz javas jānoliek līmenī gan horizontāli gan vertikāli. Tomēr strādāt ar māla javu ir patīkami, vismaz man, jo atgādina bērnību, kad ar plikām rokām spēlējies pa dubļiem. Visu dienu ar vari nostrādāt un plikām rokām nekādas vainas. Pretēji ir ar cementa javu, ja ir saskare ar ādu, sāk sūrstēt, jo 2h laikā sāk saistīties un tai ir sārmaina reakcija. Māla java nesaistās, tā žūst.



Sarežģīts pasākums bija krāsns pārseguma (3 pēdējo rindu ) mūrēšana, jo tad daži ķieģeļi tiek balstīti tikai uz viena sāna, un mīkstajā māla javā tiem ir nosliece nošļukt. Palīgā nāca mūrēšanai paredzētie brīvie ķieģeļi, kuri bija kā atsvari un mūrēto ķieģeļu stabilizatori.

Pēc krāsns pabeigšanas - tika mūrēts keramzīta moduļskurstenis. 6m augsts, jo balstās uz pašas krāsns.

7 dienas ir pagājušas (saskaņā ar skursteņa ražotāja rekomendācijām). Un neskatoties uz to, ka ārā bija +28 grādi, krāsni bija iespējams iekurt un izmēģināt tās cuku darbību. Dūmi gan sākumā bija telpā, taču tad, kad skurstenis iesila, vairs telpā nenāca iekšā.



Krāsns materiālu izmaksas:
  • Ķiegeļi, māli, šamota pulveris - 250 LVL;
  • Durtiņas un čuguna izstrādājumi - 160 LVL, 
  • Skurstenis - 270 LVL
Darbs :
  • Krāsnij ~10 darba dienas.
  • Skurstenim ~ 2 darba dienas.

Mūrēt krāsni ir lēns, taču ļoti patīkams darbs. Varētu vēl kādu krāsni uzmūrēt. :)

15 comments:

  1. Sveiks un veiksmi darbos! Gribēju jautāt, kurš un/vai pa cik pielāgoja krāsns projektu tavām vajadzībām?

    AtbildētDzēst
  2. Paldies par vēlējumu, veiksme noderēs. :)
    Projektu savām vajadzībām pielāgoju pats, jo pieejamie krāsns un kamīnu projekti (no 6 grāmatām) neatbilda manām vajadzībām - bija vai nu mazas čuguna kurtuves durtiņas, sekla kurtuve un nebija šamota ķiegeļu oderējuma. Šos trūkumus arī novērsu krāsns projekta korekcija laikā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Varbūt vari ielikt /nosūtīt norādes uz savas krāsns literatūru. Cik saprotu tika izmantota augstāk ievietotā shēma, kas tika pielāgota darba gaitā. Kā arī, kurā vietā tika "apgriezts" augstums, jo shēmā izskatās pēc 36 ķieģeļiem (normundsde.....gmail,com)
      Paldies jau iepriekš.

      Dzēst
    2. Literatūra pievienota:
      http://gimenesmaja.blogspot.com/2013/08/realizetas-kaminkrasns-projekts-un.html
      Ar krāšņu mūrēšanas grāmatām mani iepazīstināja draugs Valdis. Savā dzīvoklī Rīgā viņš arī uzmūrēja krāsni.

      Dzēst
  3. Vai tika izskatīts variants būvēt skursteni bez keramiskās čaulas, kā piem. Schiedel Isokern. Ja, jā, tad kāpēc palikāt pie varianta ar keramisko čaulu, kas ir dārgāks pasākums.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki, varbūt varat pateikt cik maksātu Schiedel Isokern, būšu kaut ko palaidis garām cenas ziņā?
      6m augsts skurstenis materiālos ar piegādi man izmaksāja 270 LVL, kas ir lēti.

      Dzēst
  4. Hmm...Tas patiešām ir lēti. Kāda ražotāja skurstenis tas bija un kur tādu cenu var dabūt?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lētāk no materiālu viedokļa, bet ne darbietilpības, bija mūrēt no ķiegeļiem, tāpēc ņēmu čehu ražojumu - Thermal ceramics. Labu cenu saņēmu, jo papildus iegādājos 8m augstu skursteni granulu katlam un rezultātā - apjoma atlaide.

      Dzēst
  5. Vai. Šādu projektu varētu pārbūvēt par lielāku?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šo krāsni var būvēt pāris ķiegeļu rindas augstāku, bet ja ir vēlme pēc platākas vai dziļākas krāsns, tad vērts skatīties uz citu krāsns projektu, kurš atbilst prasībām, Lielākas krāsns projekts tika minēts iepriekšējā šīs tēmas komentāra atbildē.

      Dzēst
  6. Lai būtu iespēja apsildi divas 20kvadrat telpas. Šī iespējams būtu par mazu. Vai varbūt tev ir kautkas līdzīgs šai tikai jaudīgāks no projektiem. Cenšos netā kautko uzrakt bet bez panākumiem.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Šīs krāns jauda ir 1.4kW, kurinot vienu reizi dienā ar malku un 2,8kW kurinot 2 reizes dienā. Ja ir istabām ir mūsdienu standartiem atbilstošs siltinājums, tad ar šo krāsni pietiktu lai apsildītu 2x20m2 istabas. Ja istabas nav siltinātas, tad jārēķina to siltumzudumi, lai var piemeklēt piemērotsd jaudas krāsni.

      Dzēst
  7. Kā kamīnkrāsns ir parādījusi sevi praksē, kādas atsauksmes?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Atsauksmes - ja izkurini krāsni vakarā, tad silta līdz pašam rītam. Dienās, kad nekurinu, ir vaļā pelnu restes un šīberis - krāns kļūst par dabīgo gaisa noplūdi, nodrošinot gaisa apmaiņu telpās.
      Kurinu krāsni tikai pa brīvdienām, lai būtu papildus siltums, jo granulu katls strādā uz pašu minimumu. Darba dienās, kad neviena nav mājās, papildus siltums nav nepieciešams.

      Dzēst
  8. Sveiks.
    Man ir jautājums par mūrjavu - vai tā ir pirktā vai pašmeklēta smilts un māli?
    Interesē arī sildmūrīša mūrēšana un tagad skatos ar ko mūrēt ķieģeļus.

    AtbildētDzēst