trešdiena, 2015. gada 21. janvāris

Ģimenes mājas būvniecības izmaksu apkopojums

Cik tad mājas būvniecība reāli izmaksāja?

2010. gadā ziemā portālā building.lv uzdūros diskusijai kurā apsprieda ekonomisko rekordmāju buidart.lv. Viedokļu apmaiņa bija spraiga, jo bija mājas lapā publicētās idejas aizstāvji, gan kritizētāji. Taču būvniecības pieeja un pats raksts neatstāja vienaldzīgus nevienu, jo tas arī bija viens no pirmajiem Latvijas interneta tīmekļa būvniecības procesa aprakstiem. :) Vienaldzīgs nebiju arī es, jo mājas lapa  par individuālo būvniecību iedvesmoja un iedrošināja noticēt, ka pie mājas var tikt iztērējot aptuveni 20 000 LVL darot pašam nesarežģītas lietas.
Tajā laikā dzīvoju ar sievu un māsu divistabu dzīvoklī, un tā kā plānā bija arī ģimenes palielinājums, kļuva aktuāls jautājums par dzīvesvietas maiņu, vai nu māsai, vai manai ģimenei.
Šādu ideju/noskaņu vadīts nolēmām, ka jāmeklē zeme, lai var būvēt māju. Nopirku J.Novika grāmatu sēriju par māju būvniecību "Ģimenes māja". Lasīju aktīvi būvniecības un celtniecības forumos un paralēli modelēju xls teorētiskās mājas izmaksas meklējot maksimāli efektīvākos materiālu un būvniecības tehnoloģiju salikumus.

Intensīva garīgā darba rezultātā 2010. gada nogalē izveidoju pirmo mājas izmaksu versiju,  tās apkopojums:


Biju tik optimistisks, ka izmaksām pieskaitīju tikai materiālus, jo plānoju visus darbus veikt saviem spēkiem.

2011. gadā iegādājos zemi, tika izstrādāts un saskaņots mājas un pirts tehniskais projekts, saņemta būvatļauja. Vasarā/rudenī izbūvēju pirtiņu,  tika izbūvēts EL pieslēgums un gada beigās varēja salīdzināt cik 2011.gadā būvniecībā paveiktais reāli izmaksāja salīdzinot ar plānu.


Sadārdzinājums ir 10% robežās, kas nav slikti iesācējam.
Papildus 2011. gadā aizsāku piebraucamā ceļa izbūvi, kā arī sagatavoju mājas apbūves vietu pamatu būvēšanai nākošajam gadam.

2012.gadā, tieši pirms pamatu izbūves sākuma, izbūvēju piebraucamo ceļu, lai var piegādāt materiālus. Paņēmu darbā 2 nedēļas atvaļinājumu un plānoju šajā laikā izbūvēt pamatus. Kopā tas izmaksāja 2700 LVL neskaitot savu darbu.

Kādu rudens vakaru pēc darbiem būvlaukumā, plānojot  nākošos būvniecības etapus un darbojoties ar izmaksu xls. sapratu, ka bez bankas palīdzības neiztikt, jo pretējā gadījumā mājā ievākšos tikai pēc 4-5 gadiem, saskaņā ar plānoto finanšu piesaistes un darbu izpildes grafiku. Tik ilgi gaidīt nevēlējos, jo pēc tik ilga termiņa, jau jāsāk remontēt to, kas izbūvēts krietni iepriekš.

Tāpēc 2012.gada beigās un 2013.gada pavasara sākumā nokārtoju bankas formalitātes būvniecības kredīta iegūšanai, lai pavasarī varētu ar jaunu sparu turpināt. Naudu saņēmu, atlika tikai 1.5 gados izbūvēt un nodot ekspluatācijā dzīvojamo māju un pirti. 

Bankai iesniegtā tāme mājas izbūvei saskaņā ar dzīvojamās mājas tehnisko projektu:


Tā kā ģimenē ir tikai 3 cilvēki, tad nebija vēlēšanās būvēt vairāk nekā nepieciešams tuvākos 5 gadus, un aizņemties papildus naudu, lai izbūvētu platību, kuras tāpat neizmantošu. Tāpēc ar dažām bankām sanāca sarunāt, ka aizņemos tik daudz naudas, lai  izbūvētu un nodotu ekspluatācijā tikai pirmo .mājas stāvu. Rezultātā, vienojos ar SEB banku, jo tiem bija visizdevīgākie procenti, un saskaņojām būvniecības grafiku, jo naudu deva pa daļām noteiktu etapu pabeigšanai. Priekš sevis izveidoju sekojošu plānu ar loģisku darbu secību, lai varētu noslēgt loģiskos būvniecības posmus un plānot naudas plūsmu - izmaksas.


Ar dzelteno atzīmēti lauciņi, kur būvēja sievas brālis Raivis ar savu brigādi, ar zaļo, kuros plānoju veikt daļēji pats. Zaļajās pozīcijās cena arī ir attiecīgi samazināta salīdzinot ar bankai iesniegto tāmi.

Pēc ražīgiem, spraigiem 2013. un 2014. būvinecības gadiem ievācos savā Ģimenes mājā. Kopējās izmaksas LVL neatspoguļo reāli patērētos resursus, jo savs darbs un laiks, ko tev avansā sniedz ģimene - sieva un meita, ir nenovērtējams un ne par kādu naudu nenopērkams. Savā ziņā arī asocializējos, jo bija daudz daudz mazāk laika, lai "tusētu" ar draugiem. :)

Kopējās 1, stāva, neskaitot pamatu,  būvniecības izmaksas sastādīja ap 35 000 LVL, un bija augstākas  salīdzinot ar 2013. gadā plānoto.


Kā redzams, tad palielinājās materiālu izmaksas, taču samazinājās darba spēka izmaksas, saistībā ar to, ka daudzus darbus paveicu pats. Kopējais sadārdzinājums bija 1165 EUR salīdzinot ar plānoto tāmi, kas iesniegta bankai mājas būvniecībai bez pamatiem.

Papildus mājas būvniecības izmaksām, bija arī pozīcijas, bez kurām nav iespējams dzīvot, un plānojot mājas būvniecību ir obligādi jāņem vērā.


Protams, ka ūdens attīrīšanas iekārta var nebūt nepieciešama, taču ne vienmēr pilsētas ūdens būs ideāls un tā kvalitātes uzlabošanai būs nepieciešams iztērēt noteiktu naudas summu.

Apkopojot  uzbūvētās dzīvojamās mājas un dzīvošanai nepieciešamā minimuma ciparus, 85m2 platības iegūšanai uz savas zemes iztērēju ap 40 159,70 LVL vai 57 142,42 EUR.


Attiecīgi, 1m2 izmaksas ir nedaudz zem 500LVL un tās ir tuvas plānotajām kas 2 gadus atpakaļ tika iekļautas bankas tāmē.
Dotajā stadijā nav izbūvēts un kopējā būvniecības izmaksās nav iekļauts ne žogs, ne bruģis celiņu un piebraucamā ceļa izbūve. Tie ir vēl pāris tūkstoši EUR , kas jāskaita klāt.

Rēķiniet, uzņemieties, un veiksmi būvniecībā!

28 komentāri:

  1. Izremontējot otro stāvu, m2 cenai vajadzētu būtiski kristies. Rezultāts labs, par šādu naudu var nopirkt tikai labu dzīvokli, tāpēc pievienotā vērtība, manuprāt atsver ieguldītās pūles. Ies laiks, grūtības aizmirsīsies, bet māja paliks.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Saskaņā ar bankai iesniegto tāmi, 2. stāva pabeigšanai līdz dzīvošanas stadijai nepieciešami ap 9k LVL, tas nozīmē, ka 12k LVL (18k EUR) varētu arī iekļauties.
      Taisnība, pēc vairākiem gadiem būs tik sausais atlikums - nekustamais īpašums mājas izskatā un ar tās būvniecību saistītie darbi un pūliņi liksies nebūtiski.

      Dzēst
  2. Paldies par uzrādītajiem cipariem, vēl jo vairāk, ka šādi ir iespējams redzēt cik darba ieguldot pašam var labu rezultātu panākt.

    Vai nav iestājies morālais nogurums un vēlme darbiem paņemt pāris gadu pauzi? :)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Kad nedzīvoju mājā un braucu no dzīvokļa strādāt, tad mērķis viens - strādāt un padarīt vairāk. Dzīvojot mājā, ir grūti saņemties un kaut ko sevi piespiest darīt, jo vienmēr ir kāda cita interesantāka lieta ko darīt, piemēram padzert tēju,palasīt ziņas internetā vai būvniecības forumu, u.t.t.
      Darbi dzen, un īsti nav laika vaļoties, kamēr māja un pirts nav nodota ekspluatācijā.

      Dzēst
  3. Paldies! Super atskaite!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Pašam bija interesanti atskatīties, un atcerēties, ar ko rēķinājos un darīju līdz nonācu līdz dzīvošanai Ģimenes mājā.

      Dzēst
  4. Man arī bija līdzīgi, kamēr dzīvoklī dzīvoju un braucu uz objektu - strādāju no 19,00-vieniem, diviem katru vakaru, visas brīvdienas... bet, kad jau 1st. ievācāmies gribējās atpūsties un darbi iet daaaaudz lēnāk:)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Tā tas, bet strādā un būvē māju ne jau strādāšanas un būvēšanas pēc. Bet tāpēc, ka vai nu patīk pašam darboties, vai naudas ekonomijas dēļ. Darbi augļi ir jābauda.
      Kad remontēju dzīvokli uzreiz pēc ievākšanās, kurā dzīvoju pirms mājas būvniecības, tad tīšām neslēdzu klāt internetu un neuzstādīju datoru, lai nav lieki traucēkļi/laika zagļi darbam. Tad vienīgais izklaidētājs bija radio, jo TV neskatos jau 14 gadus.

      Dzēst
  5. Ļoti ļoti labs blogs un palīgs citiem censoņiem piem. kā man:) Paldies tev par to! Ceru, ka padalīsies arī iespaidos, problēmās, knifos utt. par mājas nodošanu ekspluatācijā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Viens no pirmajiem mājas nodošanas etapiem ir iesācies - esmu pasūtījis VZD mājas un pirts inventarizācijas lietas izgatavošanu.

      Dzēst
  6. Viens no kvalitatīvākajiem šāda veida blogiem Latvijā. Uzdūros šim blogam pavisam nejauši, bet nu jau laikam būšu izlasījis visu rakstus!
    Paldies!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Patīkamu lasīšanu. Raksti būs vēl, jo darbi notiek. :)

      Dzēst
    2. Varu 100% piekrist 13.febr. rakstītajam autora komentāra. Uzgāju jūsu blogu tīri nejaušības pēc un tagad lasu jau kuro rakstu. :)

      Dzēst
  7. Blogs interesants, bet varbūt vari uzskaitīt vienā sarakstā visu kas iekļāvās tavos ~500Ls/m2 (711eur/m2), lai varu parēķināt?

    Paziņa nesen uzbūvēja pasūtot pie sia vit būve koka karkasa paneļu māju par dzīvojamo m2 samaksājot aptuveni tuvu pie 700eur/m2, Cenā viss, sākot no projekta, piegādi, paneļu montāžu un ar pilnu iekšējo un ārējo apdari, pvc trīstiklu logiem, ārdurvīm, siltajām grīdām, apkuri, inženierkomunikācijām, santehniku utt... Cenā vēl bija terase, neatceros cik liela, bet varētu būt kkur uz 15m2. Principā cik stāstija pats tikai virtuves iekārtu pasūtija, jo mājas būvniecības brīdī vēl ar sievu nebija izlēmis par virtuves izkārtojumu, kā arī atlika iegādāties mēbeles un iekārtot pagalmu. Kopumā lielākais ieguvums bija tas, ka viss ļoti raiti iet uz priekšu un nav gadiem jābūvē, martā izbūvējis pamatus un arīlī jau māja bijusi no ārpuses gatava un atlikuši tikai iekšdarbi, kopumā laikam no sākuma līdz beigām 3-4 mēnešus viss aizņēma un varēja ievākties.

    Lidz ar to, ka pats plānoju būvēt māju, iepriekš arī biju rēķinājies algot brigādi un būvēt kā stāvbūvi + pašam veikt atsevišķus darbus, bet paklausoties, pieredzi ar paneļu mājām liekas, ka varbūt nav vērts pašam tērēt laiku, ja jau cenas nostājas +/- līdzīgi. Kā arī ja būvē pats vai kautkāda brigāde, tad neviens garantiju mājai nedos.

    Ja nav noslēpums pa lielam kur iegādājies materiālus?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Lai izbūvētu un ievāktos mājā ir vajadzīgi materiāli, tik lielā apmērā, lai pabeigtu būvēt un sāktu dzīvot. Dažādiem projektiem, dažāda specifikācija un tāpēc arī materiālu apjoms. Vai tie ir 500 vai 470 Eur/m2, tas kopējo ainu nemaina.
      Par Tavu paziņas māju - kāda viņam kvadratūra? 700 Eur/m2 uz 180m2 platību vai uz 90m2? Ja rēķina tā, tad kopējās mājas izmaksas atšķiras 2 reizes. Un papildus ir jāņem vērā apstāklis, ka jo lielāka ir māja, jo lētāka cena ir par 1m2 un jo mazāka platība mājai, jo cena ir augstāka. Protams, ja būvē cits, un var atļauties par to samaksāt, tas ir lieliski, un šī iespēja ir jāizmanto. Ja nevar - tad vien pašam jāķeras pie darbiem.
      Ja cenas par m2 vienādas platības majām ir vienāda, būvējot pašam, vai algojot kompāniju, tad viennozīmīgi jāpasūta un jātaupa savs personīgais laiks.
      Būvmateriālus pirku pie sava sagādnieka (lētāk nekā Būvserviss ar visām atlaidēm), sīkumus DEPO, K-Rauta.Apdares materiālus - Depo, K-Rauta, jo šie veikali man ir pa ceļam no darba uz mājām.

      Dzēst
  8. Labdien!
    Varat iedot sava sagādnieka kontaktus? Drīz būs nepieciešamība pēc gāzbetona iegādes un arī visa pārējā. Tā arī neesmu sapratis kur būtu jāiegādājas pamat lietas.
    Paldies Valters

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks
      Tā kā savējam sagādniekam sūtīju lietas kādu laiku atpakaļ, uzzvanīju un dzirdēju paziņojumu "numurs ir slēgts". Tāpēc nepalīdzēšu. Vajadzīgās lietas vari mēģināt iegādāties piemēram K-Rautā (projektiem dod labas atlaides) vai būvserviss.lv.

      Dzēst
  9. Sveiki!
    AndrisL, vai vari padalīties ar info tieši par pirti - izmēri, materiāli, izmaksas?!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks. Ir plānā padalīties. Tikai jāpieķeras klāt informācijas apkopošanai.

      Dzēst
  10. Pirkt dzīvokli vai māju? Vairums cilvēku domā, ka māja, tas ir nu ļoti dārgi. Šo maldīgo priekšstatu ir radījušas bankas ar savu kreditēšanas sistēmu.
    Ja dzīvoklis maksā zem 400 eiro par kvadrātmetru, jāpērk dzīvoklis (ja vien tas nav pēdīgais mē..s). Ja laba dzīvokļa cena ir robežās no 400 līdz 700 eiro par kvadrātmetru, ir jādomā - jāapsver visi par un pret u.t.t.
    Bet, ja dzīvokļa cena (normāla dzīvokļa) ir virs 700 eiro, jābūvē pašam sava māja.
    Šī raksta autors ar saviem aprēķiniem arī apstiprina manu pārliecību.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ja ņem vērā arī zemes iegādi un komunikāciju ierīkošanu - manā gadījumā tā ir elektrība, tad uzbūvēt māju var par 70k Euro. Kas 90m2 mājai jau būs virs 1000 EUR/m2.
      Par bankām - svarīgs ir savs ieguldījums, tas ir jānopērk visamz zeme. Ja ir gribasspēks iekrāt naudu zemes iegādei, tad uzbūvēt māju arī būs pa spēkam. Dzīvot mājā un dzīvoklī ir 2 dažādas lietas - māja prasa pastāvīgu uzmanību un rūpes, bet sniedz kolosālu komfortu, jo var baudīt dabu katru dienu, izejot uz terases. :)

      Dzēst
  11. Pēdējais komentētājs ieslēdzis loğiku, bet ko darīt ram kurš vēlas 50m2??? Tāds dzīvoklis ir, bet māja? Turklāt mājai katlu telpa vien aizņems 8m2.. Un otrs, cik maksā zeme? Komunikāciju pieslēgšana? Projekts? To nerēķinam
    Pateikšu priekšā, vismaz 30t pie Rīgas robežas!!!

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ir jāizvēlās, kas liekas pieņemams pēc platības un kurā ir komfortabli dzīvot. Vai tas ir 30m2 dzīvoklis, vai arī 1000m2 villa, kuras uzsturēšanai veļ jāmaksā alga 2 cilvēkiem, nerunājot vēl par ekspluatācijas izdevumiem.

      Dzēst
  12. Sveiki. Vēlējos pavaicāt - cik saprotu šīs izmaksas neietver ēkas telpu iekārtošanu - mēbelēšanu, sadzīvas tehniku un eleketro tehniku (TV, u.c.), izņemot virtuvi? Izmaksas apkopotas tikai par ārējiem darbiem, iekšējiem darbiem, inženierkomunikācijām un virtuves iekārtošanu, vai pareizi?

    AtbildētDzēst
  13. Vai esat biznesa vīrietis vai sieviete? Vai jums ir kāds finanšu satricinājums vai vai jums ir nepieciešami līdzekļi, lai uzsāktu savu biznesu? Vai jums ir nepieciešams aizdevums, lai sāktu jauku maza mēroga un vidēja biznesa? Vai jums ir zems kredītreitings, un jums ir grūti iegūt kapitāla aizdevumu no vietējām bankām un citiem finanšu institūtiem ?. Ieinteresētajiem kandidātiem vajadzētu sazināties ar mums pa e-pastu: BBM AICINA: (D8980E0B)
    Tikai WhatsApp: {+ 33753893351}
    E-pasts: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

       Mūsu aizdevumi ir labi apdrošināti, lai nodrošinātu maksimālu drošību, ir mūsu prioritāte. Mūsu galvenais mērķis ir palīdzēt jums iegūt pakalpojumus, kurus esat pelnījis. Mūsu programma ir ātrākais veids, kā ātri iegūt vajadzīgo informāciju. Samaziniet savus maksājumus, lai atvieglotu jūsu ikmēneša izdevumu slogu. Iegūstiet elastīgumu, kuru jūs varat izmantot jebkuram nolūkam no brīvdienām, izglītībai, unikāliem pirkumiem. Ieinteresētajiem kandidātiem vajadzētu sazināties ar mums pa e-pastu: BBM AICINA: (D8980E0B) tikai WhatsApp :: (+ 33753893351)
    E-pasts: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

       Mēs piedāvājam plašu finanšu pakalpojumu klāstu, kas ietver: Biznesa plānošana, Tirdzniecības un attīstības finanses, Īpašības un hipotēkas, Parādu konsolidācijas aizdevumi, Biznesa aizdevumi, Privātie aizdevumi, Sākotnējā refinansēšana Aizdevumi ar zemu procentu likmi 1,00% apmērā par katru personu fiziskām personām, uzņēmumiem un korporatīvās iestādes. Iegūstiet labāko ģimeni un savu sapņu māju, kā arī mūsu vispārējo aizdevumu shēmu. Ieinteresētajiem pretendentiem vajadzētu sazināties ar mums, izmantojot BBM AICINA: {D8980E0B}
    Tikai WhatsApp :: (+ 33753893351)
    E-pasts: (iskandalestari.kreditpersatuan@gmail.com)

    AtbildētDzēst
  14. Sveiki visiem, mani ir samelojuši tik daudzi uzņēmumi, kuri apgalvoja, ka ir īstie aizdevēji, taču visi mani centieni ir bijuši veltīgi, es esmu zaudējis vairāk nekā 3500 eiro viltus aizdevējiem, kuriem apgalvo, ka nav tādi, kādi viņi ir. Līdz brīdim, kad mans draugs iepazīstināja mani ar pareizo aizdevēju, ar kuru es sazinājos, un es veiksmīgi saņēmu no viņiem aizdevumu tikai 48 stundu laikā, es ieteiktu ikvienam, kurš meklē aizdevumu, nebaidoties sazināties ar viņiem pa e -pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst
  15. Sveiki visiem, esmu zaudējis naudu tik daudzām kompānijām, kuras ir uzdevušās par īstiem aizdevējiem, bet visas manas pūles ir bijušas veltīgas, esmu zaudējis vairāk nekā 35 000 eiro viltus aizdevējiem, kuri apgalvo, ka viņi nav. Līdz brīdim, kad mans draugs iepazīstināja mani ar īsto aizdevēju, ar kuru es sazinājos, un es veiksmīgi saņēmu aizdevumu no viņa tikai 48 stundu laikā, es ieteiktu ikvienam, kurš meklē aizdevumu bez bailēm, sazināties ar viņiem pa e-pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst