piektdiena, 2014. gada 8. augusts

Ūdens attīrīšanas iekārtas uzstādīšana

Pēc mājas ūdens pieslēguma izveidošanas sākās iekšējie apdares darbi. Neviens nedzīvoja tāpēc iegūtā ūdens kvalitātei lielu uzmanību nepievērsu.




Uztraukum vien radīja fakts, ka ūdens ar laiku kļuva dzeltenīgs, un svaigi tecinātam ūdenim bija neliela smarža, kas ar laiku pazuda. Ienākošā ūdens filtri iekrāsojās brūni. Sākotnēji, par šīs problēmas cēloni tika uzskatīta dziļurbumam izmantotā metāla caurule, kura iespējams nebija tīra, tas ir, tās iekšpuses bija aprūsējusi. Bija priekšstats ka ūdens sūkšanās laikā caurule tiek tīrīta un tāpēc rūsa sakrājas ūdens filtros, un pēc intensīvākās ūdens lietošanas dzeltenīgā ūdens krāsa pazudīs.


Dziļurbuma aka ir viena uz 2 kopā ar kaimiņu. Viņš ievācās mājā pāris mēnešus agrāk nekā es un informēja ka pēc ilgāka ūdens lietošanas tas tīrāks nepaliek. Neskatoties, uz to, ka ienākošā ūdens filtri tiek regulāri mainīti, ir rūsas nogulsnes izlietnē, gan vannā, un veļas mašīnā mazgājot baltas drēbes tās nav iespējams iegūt koši baltas. Tāpēc kaimiņš veica dziļurbuma ūdens analīzi. Analīžu rezultāti liecinājā ka nepieciešams uzstādīt ūdens attīrīšanas iekārtas - atdzelžotāju un ūdens mīkstinātāju.


Gan ūdens analīzes, gan iekārtas viņš pasūtīja kompānijā hidrostandarts.lv.

Tuvojoties mājās ievākšanās brīdim, ūzstādot vannu un klozetpodu, nācās pārliecināties par kaimiņa pieredzes patiesību un arī nolēmu uzstādīt ūdens attīrīšanas iekārtu.
Veicot tirgus izpēti, nācās secināt daudzu kompāniju piedāvāto ūdens attīrās iekārtu cenas ir +-100EUR robēžās vienādas. Risinājumi arī ir līdzīgi, tāpēc izvēlējos uzņēmuma akvafors.lv  piedāvāto produktu WaterBoss 700 tā kompaktuma dēļ.
Pasūtīju iekārtu, to atveda, uzstādīja un palaida kompānijas meistars 3h laikā.




Pēc ūdens attīrīšanas tam vairs nav dzeltenās krāsas un ir kļuvis mīkstāks, grūtāk nomazgāt saziepētas rokas. Iekārtas darbības nodrošināšanai ir tikai jāpapildina sāls krājumi iekārtas tvertnē.

15 comments:

  1. Vai vari ielikt bildi ar to kā tev ir realizēta šitās iekārtas kanalizācijas pieslēgums?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Mājā sienā caurums no kurtuves uz āru, caur kuru ir izbāzta PPR d20 caurule ar līkumu vertikāli uz leju gar pamatu. Tad zemē D50 caurule ar pieslēgumu pie mājas lietus ūdens savākšanas sistēmas caurules D110. Bildes būs nākošajā rakstā par lietus ūdens novadīšanas sistēmas izbūvi.

      Dzēst
  2. Cik izmaksāja iekārta? Cik izmaksā ekspluatācija?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Ūdens attīrīšanas iekārta ar uzstādīšanu manā komplektācijā izmaksāja 970 EUR. Cik saprotu, tad komplektācija atkarīga no tā, kāda ir attīrāmā ūdens kvalitāte, tas ir, ko vajag nofiltrēt.
      Ekspluatācijas izmaksas: 1 sāls maiss 1.5 mēnešos, jo viens attīrīšanas cikls pie manas ūdens kvalitātes ir ik pēc 700l. Vēl ir jāmaina uzstādītais ogles filtrs ik pēc 10 000l (saskaņā ar ražotāja rekomendāciju), bet tas jau vairāk atkarīgs no ūdens bioloģiskā piesārņojuma. Ir jau droši 20 000l iztērēti, bet ūdens kvalitātes kritumu vēl neesmu manījis.

      Dzēst
  3. Labdien! Vai pēc uzstādīšanas esiet veicis ūdens testu? Vai no šī brīža vana, pods un izlietnes nepaliek vairs brūnas?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien,
      Ir doma tagad veikt ūdens testu atkārtoti, jo ieejas ūdens filtri (pirms attīrīšanas iekārtas) vairs nepaliek rūsgani, kā tas bija sākotnēji, bet tikai tumši. Un papildus testu attīrītam ūdenim.
      Pēc ūdens attīrīšanas iekārtas uzstādīšanas ūdens uzreiz kļuva gan "dzidrs" gan "mīksts".

      Dzēst
    2. Sveiki,
      Meklēju filtru savam urbumam, arī es esmu nolūkojis Waterboss700.
      Ko vari teikt pēc gada ekspluatācijas?

      Dzēst
  4. Sveiks,
    Tagad brīvāks laiks, mēģināšu drīzūmā nodot ūdens testa paraugus ūdens analīžu veikšanai.
    Tad arī publicēšu rezultātus/secinājumus. :)

    AtbildētDzēst
  5. Man pašam stav Waterboss 700 jau 4. gadus. Ņemu no akvafors.lv , latos bija cena - 550 LVL. Uzstādīju pats. Ekspluatācijas laikā piebēr tikai sāls tabletes. Mans sāls pateriņš ~1 maiss 4 menešos. Ļoti apmierināts.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Man patēriņš ir lielāks - viens 25kg maiss uz 2 mēnešiem. Dienā patēriņš ar ap 250l ūdens un sistēma sevi artīra ik pēc 4 dienām kā arī ik pēc patērētiem 700l ūdens. Mann liekas, tad sāls patēriņš ir cieši saistīts gan ar sākotnējā ūdens sastāvu gan ar ūdens patērīņu dienā.

      Dzēst
  6. Kāds viedoklis par šo iekārtu tagad? Neesi vīlies?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Neviennozīmigi. :) tā kā ir augsts grunstūdens līmenis, tad ierīkoju bioloģiskajai kanalizācijai sūkni, kas samazina ūdens līmeni sistēmā, pretējā gadījumā kanalizāzijas ūdens nevar sasūkties zemē. Pēc sūkņa ierīkošanas sistēma strādā un nepārplūst.
      Ja ierīkotu ottreiz, tad uzreiz ierīkotu bioloģisko kanalizāciju ar attīrītā ūdens sūkni.

      Dzēst
  7. Kā iekārta strādā tagad ? Man dzelzs ir 0,9 mg/l

    AtbildētDzēst
  8. Ieķārta arvien strādā, kaut ari ir pieslēgums centrālai ūdens apgādei. Tā kā tajā ir daudz kaļķis, tad iekārta arvien ir pieslēgta.

    AtbildētDzēst
  9. Ja nav noslēpums, cik daudz mēnesī aiziet par sāli. Domāju par savas ūdens attīrīšanas sistēmas uzstādīšanu.

    AtbildētDzēst