svētdiena, 2014. gada 6. aprīlis

Termokamera

Pirms fasādes dekoratīvā ampetuma iestrādes, kad vēl ir "nosacīti" iespējams labot fasādes siltināšanas kļūdas,  paņēmu nomā termokameru. Kameru par labu cenu paņēmu uzņēmumā "Argus".
Fotografējot no ārpuses, taču īpašas kļūdas nevarēja redzēt, tikai siltinājuma dībeļus ar metāla naglu, kuri bija kā punktveida aukstuma tilti uz viendabīgi siltas fasādes.



Fotografējot no iekšpuses, aina pavērās daudz interesantāka. Aukstuma tilts pie ieejas  un terases durvīm tādēļ, ka nebija iestrādāta siltuma izolācija virs nesošo sienu pamatiem pirms grīdu betonēšanas. Tā rezultātā nesiltinātās vietas temperatūra ir par 10 grādiem Celsija zemākas nekā grīdai kopumā.

 

 
 

 Bilde pirms betona liešanas.

Ieteikums - iestrādāt vismaz 2cm biezu putuplasta plāksni virs pamatiem, lai tiktu novērsta to saskare ar  silto grīdu, izvairoties no aukstumtilta. Skatoties no šodienas viedokļa, iestrādātu vēl papildus 2cm putuplasta pa visu grīdas platību, tādējādi palielinot grīdas kopējo siltumpretestību un nepieļaujot apsekošanas rezultātā konstatētos trūkumus.

Bildēs skaidri redzams, ka nav blīvas gumijas apkārt veramiem plastikāta logiem un durvīm - būs jāpieregulē. Pie neveramām rūtīm problēmu nav.

 

Istabu stūros un pie pamatiem vēss, siltais gaiss netiek klāt.

 

Uzkāpjot 2. stāvā, konstatēju tikai vienu trūkumu, kur palielināta siltuma noplūde siltumizolāciju plākšņu šuvē, kura nepārklājās ne vienā no trim kārtām. Pieliekot roku klāt, jūtams siltums. Bez termokameras šo trūkumu nebūtu iespējams pamanīt.

 

Izkurināju krāsni un pēc pāris stundām pēc kuršanās beigām to nobildēju. Attēlos redzams, ka vairāk ir sasilusi apakšējā daļa, tieši tā vieta, kur kurās malka. Būs jāpadomā, kādu kurināšanas režīmu izvēlēties, lai vairāk uzsilst krāsns augšējā daļa.
Krāsns pamats betonēts atsevišķi - arī termotilts, taču bez tā nevar, jo krāsni uz siltās grīdas uz grunts nevar mūrēt, tās svars ap ~1500kg.

 

 

 

Iekša kurtuvē, tiešām karsts - virs 100 grādiem pēc Celsija.

 

Rezumē - termokamera laba lieta. Ir vērts izmantot uzreiz pēc siltināšanas darbiem, lai varētu novērtēt darbu kvalitāti, atklāt trūkumus konkrētās vietās un tos novērst.

9 komentāri:

  1. Labdien!
    Kā krāsniņai ar vilkmi?

    Kādu laiku atpakaļ biju pētījis Tavu krāsns shēmu, gribēju kautko līdzīgu sev ierīkot. Precīzi neatceros, bet tad kad pētīju, man negāja kopā dūmu ejas principiāli ar Tevis uzrādīto paraugprojektu - man veidojās krāsns augšdaļā "dūmgāzu kabatas", kur tie dūmi stāv uz vietas. Nekāds krāsns speciālists gan nēsmu, bet man daža vieta Tavā projektā likās neloģiska un priekš sevis domāju pamainīt...
    Veiksmi!

    Andris.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Krāsnij vilkme ir. Iekšdarbu veikšana laikā atstāju krāsns šīberi vaļā un pelnu durtiņas pilnā atvērumā. Pieliekot roku, pelnu durvju restēm var just gaisa plūsmu krāsnī iekšā pat nekurinātai krāsnij.
      Dūmgāzu kabatas (kupola veida konstrukcija) ir veidota ar mērķi, lai dūmgāzes ilgāk uzturētos krāsns masīvā un labāk atdotu siltumu mūrim. Dūmi nestāv uz vietas, bet tiek izrauti laukā pa skursteni ar vilkmes palīdzību. Es arī neesmu speciālists - mana krāsns ir prototips, sava veida eksperiments, jo tieši tādu modeli neviens vēl nav mūrējis - pielāgota šamota ķieģeļu oderējuma uzstādīšanai un kamīnkrāsns durtiņu ar stiklu iestrādei.
      Kas tieši krāsns konstrukcijā ir neloģiski?

      Dzēst
  2. Sveiks,
    Tavā subjektīvā vērtējumā cik apmierināts esi ar sienu siltumpretestību (cik atceros 250mm gāzbetons + 100mm vate) ? Vai kurināmā patēriņš sakrīt ar cerēto, vai par daudz/apbrīnojami maz?
    Pats tagad domāju, cik siltu sienu būvēt un vairāk sliecos uz U-0,15 (Tev laikam ~0,20).

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Sienām ir izmantots 250mm gāzbetons + 120mm vate, pārsegumā ir 300mm vate. Uzstādot apkures katlu bija rēķinājies, ka ar 1,5t granulu, visai apkures sezonai. Reāli iztērēju 1,7t apkurei no novembra sākuma līdz aprīļa pirmajai svētdienai, kad izslēdzu katlu. Šajā laikā tika veikta iekšējā apdare (ar lielu ūdens patēriņu) un gāzbetons vēl nav līdz galam izžuvis un ieguvis deklarēto siltumpretestību. Ūdens iztvaikojot patērē siltumu.
      Tā ka nākamajā apkures sezonā, kad mājas konstrukcijas būs daudz sausākas, arī rēķinos ar līdzīgu kurināmā patēriņu, max 2t granulas, jo papildus tiks sildīts arī karstais ūdens.

      Dzēst
  3. Labdien,
    Mani spriedelējumi par krāsns projektu:
    1) Krāsnij divi šīberi. apakšējais šībers paredzēts atvērt tikai uz krāsns iekuršanas laiku. Kad iekurās, tad to taisa ciet...
    2) Oriģinālajā projektā tāda apakšējā šībera nav. Pārveidotajā ir ielikts, līdz ar to jāsakonfigurē dūmu ejas tā, lai punktā "1" minētā funkcija izpildītos.
    3) Man likās neritīgi sākot ar rindu, kur ir apakšējais šīberis un uz augšu. nosacīti no minētā līmeņa uz augšu iet 4 cukas, kuras pa rindām ir savienotas/atdalītas. No šīm 4 cukām viena iziet uz skursteni - tai ir skaidrs dūmu virziens uz augšu. Pārējās 3 cukas: Pieņēmu, ka divas labējās iet uz augšu - tur atduras - tad iet uz leju par kreiso/augšējo cuku - tur atduras pret apakšā jau aizvērto šīberi, tad iet pa labi - tur atduras pret karstākiem dūmiem, kas iet no krāsns - kautkā veļās/maisās tie dūmu tur un iziet uz ceturto cuku, kas ir kreisajā pusē apakšā un pa taisno uz skursteni. Pēdējais pieminētais dūmu velšanās/maisīšanās man likās - nav īsti OK un pēc manas saprašanas tie dūmi no šī līmeņa (apakšējais šībers) tikai daļa iet uz augšu un nāk atpakaļ uz velšanos/malšanos ceļā uz skursteni... pēc sava iedomātā principa izanalizēju orģinālo projektu - tur konfliktu neatradu... tādas manas nespeciālista domas...
    Andris.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Par dūmu kustību izbūvētajā krāsns projektā uzrakstīji pilnīgi precīzi.
      Kā rakstīju iepriekš, savas krāsns projekta izveidē smēlos no 2 gataviem projektiem - abi ir publicēti vecākā ierakstā par krāsns apkuri. Kur abiem projektiem ir dažāds dūmu kustības (maisīšanās) veids - vienam secīgs, otram ar kabatām - http://www.stove.ru/foto/_139515502.jpg (oriģināls). Kurš no tiem ir labāks nezinu, taču būtu interesanti salīdzināt abiem variantiem izejošo dūmu temperatūru un krāsns virsmas temperatūras vienmērīgumu pie vienāda kurināmās malkas apjoma un kuršanās apstākļiem. Atliek pārnest apakšējo šīberi no kreisās puses uz labo un ir gatava vēl viena krāsns modifikācija ar secīgo dūmu kustību cukās

      Dzēst
  4. Termokamera ir laba, bet vēl labāka, kad to izmanto kopā ar ventilatoru, ko ieliek durvīs, tad parādās visas siltuma noplūdes vietas, ko savlaicīgi atklājot vēl var novērst.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Taisnība, bet diemžēl, man šādu agregātu nepiedāvaja nomāt elektrotehnikas veikals. Būtu iespēja, paņemtu.

      Dzēst
  5. sveiks!
    Tev gāzbetona pirmā rinda ir zem grīdas līmeņa?

    AtbildētDzēst