sestdiena, 2014. gada 25. oktobris

Pirts grīdas izbūve

Tuvojās mājas un pirts nodošanas ekspluatācijā termiņš. Tā kā mājā dzīvoju, un ir daudz maz izpildīti visi tās nodošanas ekspluatācijā nosacījumi, atliek turpināt ar pirts labiekārtošanas darbiem. Pirts būvniecība tika pārtraukta 2012. gadā, kad sāku būvēt māju.

Uz doto brīdi ir gatavs pirts karkass ar sienām, jumtu, durvīm, logiem un pagaidu dēļu grīdu ar spraugām, lai pirts baļķi vēdinātos. Nākamais solis, pirms tiek veikti turpmākie iekšdarbi, ir izbūvēt pirts grīdu.

1. Lai to veiktu, izvācu no pirts ārā visas mantas un iegādājos materiālu:

  • Preskartonu - izmantošanai kā pretvēja barjeru;
  • OSB grīdai 22mm biezumā;
  • Minerālvati 150mm biezumā;
  • Grīdas reģipsi, ieklāšanai pērtuvē;
  • PVA līmi;
  • Grīdas trapu mazgāšanās ūdeņu novadīšanai nosēdakā;
  • Flīzes, šuvotāju un sanitāro silikonu.
2. Grīdas konstrukcija ir koka karkass - sijas 50x150mm (h), kurām no apakšas pieskrūvēju collīgos dēļus, kuri pirms tam pildīja pagaidu grīdas funkciju. Tagad kalpos par plauktu preskartona ieklāšanai;




2. Preskartona griešanai ar ripzāģi izveidoju improvizētu darba galdu, jo loksnes ir lielas, un neveiklas darbības rezultātā tas var salūst.


Kad preskartons nepieciešamā apjomā un izmēros sazāģēts,  guldu to starp sijām. Gar malu tos pieķeru ar melnajām skrūvēm, lai ,samikršanas gadījumā, neviļņojas un kopā ar minerālvati neizveļas laukā. 


Savienojuma vietas starp plāksnēm salīmēju ar līmlenti, lai ir gaisnecaurlaidīgs savieojums.


3. Tiek sagriezta minerālvate nepieciešamajā izmērā un guldīta starp grīdas sijām. Virs akmens vates ieklāta tvaika plēve.


4. Uz grīdas sijām tiek guldīts OSB visā pirts platībā. Tas kalpos kā pamats pirts telpas flīzēm un priekštelpas grīdas dēļu ieklāšanai.


5. Tā kā pirts ir plānota slapjā, vienā stūrī tiek uzstādīts grīdas traps ūdens novadīšanai. Ar kroņurbi ir ērti izveidot nepieciešamā diametra atveri OSB un preskartona loksnēs trapa uzstādīšanai.


No trapa zemē tiek ieraksta d50 kanalizācijas caurule un tā sāvienota ar infiltrācijas aku pirts ūdeņiem.


Sākotnēji mēģināju pats  izveidot caurumu kanalizācijas grodā ar d10 urbi un kalta palīdzību, taču 1h darbs nesekmīgi. Saucu palīgā betona urbēju, kas izurba betona grodā d75 caurumu 10min laikā par 10 EUR. Pareiza tehnika ietaupa daudz laika. Kanalizācijas ievads betona grodā aizdarīts ar cementa javu, lai nepieļautu virszemes ūdeņu ieplūšanu sistēmā.


6. Karsētāvā virs OSB tiek skrūvēta grīdas reģipša 1. kārtā. Tad PVA līme un 2.grīdas reģipša kārta, lai varētu līmēt flīzes.
Pie grīdas reģipša uzstādīšanas palīdzēja draugs Ivars. Paldies viņam, jo grīdas reģipša loksnes, kaut arī ir mazāka izmēra -platums 600, tomēr smagas pārvietošanā, tāpēc papildus roku pāris noderēja.


Gar sienu tiek skrūvēts 150mm augstas reģipša loksnes, lai varētu noflīzēt arī sienas pie grīdas. Tādējādi karsētavas apdares dēļi nebūs pie pašas grīdas un netiks nevajadzīgi slapināti ar ūdeni pagarinot to kalpošanas ilgumu.


Spraugas ar starp reģipša plāsknēm aizpildīju ar Rotband, lai virsma ir līdzenāka un var ērtāk uzklāt hidroizolāciju.


7. Pirms hidroizolācijas uzklāšanas reģipsi nogruntēju, lai virsma nav putekļaina. Tad stūros iestrādāju hidroziolāciju un ielīmēju stikla šķiedras materiālu. Pēc stūru pabeigšanas nosmērēju visu grīdas virsmu ar hidroizolāciju un pārklāju to stiklašķiedras materiālu. Pēc 1. kārtas nožūšanas, uzklāju 2. hidroizolācijas kārtu.


8. Kad hidroizolācija nožuva līmēju grīdas flīzes ar elastīgo flīžu līmi.



Flīžu līmēšanas laikā naktīm temperatūra kritās līdz pat 0 grādiem. Tāpēc darbināju sildītāju, lai ir nepieciešamie +5 grādi flīžu līmes sacietēšanai.


Flīzes izšuvotas grīdas plaknē, bet stūros iestrādāts sanitārais silikons šuvojuma krāsā.


Grīda karsētavā gatava. Kārta pirts krāsns uzstādīšanai un pērtuves iekšējai apdarei.

9 komentāri:

  1. Izskatās kvalitatīvs darbs! Veiksmi turpmākos darbos ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Paldies par vēlējumu. Cerams, ka nākošajiem darba posmiem arī pietiks pacietības un laiks, lai sanāktu pareizi un kārtīgi. :)

      Dzēst
  2. Sveiks,
    daža lieta, ko tantes runā:

    1) Tvaika plēvi grīdā neliek, jo lielāks risks, ka grīdas konstrukcija tiek saslapināta no augšas un tam mitrumam nav kur likties, kā bailes no tā, ka tvaiks salīdīs konstrukcijā (kautgan teorētiski tas būtu pareizi...)

    2) pērtuvē likāt tvaika plēvi virs vates + hidroizolācija zem flīzēm = tās abas kalpo kā tvaika vai hidro izolācijas. Konstrukcija, kas ir pa vidu sanāk iekonservēta ar tādu mitrumu, kāda iestrādāta - ir risks, ka kautkas var sākt pelēt....

    Bet nu manas domas, ka tai mazai pirtiņai nekas nenotiks - nejau katru dienu pērsieties.... Preskartons kā materiāls man personīgi ne visai - kartons paliek kartons... Piekrītu iepriekšējam rakstītājam, ka kvalitatīvs darbs, uz priekšu un lai izdodas nodot ēkas ekspluatācijā!

    Andris.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Protams ka tantes runā, tas ir viņu spēks. :)
      1. Tvaika plēvi liku grīdā tikai priekštelpas daļā, bet zem pērtuves grīdas nē. Tas vairāk domāts pret izlijušo mitrumu, lai neslapina siltinājumu. Jo grīdas OSB jau pats par sevi ir nevāja siltumizolācija.

      2. Par šo lietu domāju, tāpēc arī ieplānoju, ka neviens elements nav no visām pusēm izolēts vai nu ar hidro vai tvaika izolāciju. Pērtuves tvaika un hidroizolācija ir salīmēta kopā, to var redzēt nākamā raksta beigās http://gimenesmaja.blogspot.com/2014/11/pertuves-izbuve-ventilacija-un.html, tāpēc mitrums ir vai nu vienā pusē vai otrā. :)

      3. Preskartons nav ideāls materiāls, taču mani vairāk pārliecināja iestrādei zem siltumizolācijas nekā plēves vēja izolācija. Plēvi var nejauši pārplēst, ja vajadzēs kaut ko rakt vai grābekļot pirts pamatu tuvumā. Labāk liekus riskus neradīt.

      Dažreiz ir vērts tantes klausīties, var arī kaut ko sakarīgu dzirdēt. :)

      Dzēst
  3. Sveiks, Andri!
    Sen nebiju iegājis tavā blogā un re cik daudz ierakstu jau sarakstiji. Ziemā vairāk laika rakstīšanai :))))
    Bija patīkami izpalīdzēt un droši vari saukt vēl ;)

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks
      Jā, ziemā laika vakari garāki un laika vairāk, tāpēc arī sanāk rakstīt. Sarunāts - saukšu vēl padarboties. :)

      Dzēst
  4. Sveiks, Andri.
    Gribēju pajautāt, kā izskatās pērtuves grīda, jau kādu brīdi ekspluatējot? Nav kāda flīze atlekusi, kāda šuve vaļā, ... ? Jātāju tāpēc, ka domāju tāpat grīdu pirtī taisīt, bet celtnieki saka, ka nevar, pārāk nestabila melnā grīda no OSB sanāk.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks. Pēc vairāku reižu pirts ekspluatācijas (vasarā tāpat karsts) nav novērotas nekādas anomālijas. Laikam varēs labāk redzēt pēc gada, jo pa ziemu pirts izsalst un tad grīdai ir lielākas temperatūras svārstības.
      Kas tai grīdai ir nestabils, OSB ir 22mm biezs? Internetā ir pieejami video ar šādas grīda izbūves piemēri: https://www.youtube.com/watch?v=yXv36mZDXd4, par grīdu skaties no 3.15min.
      Taču, ja celtnieki šādu grīdas izbūvi neuzņemas, tad nav ko spiests, jo pretējā gadījumā riskē ar kvalitāti.

      Dzēst
  5. Sveiks,
    Vai preskartona vietā neapsvērāt domu par osb?

    AtbildētDzēst