pirmdiena, 2013. gada 29. jūlijs

Mājas kanalizācijas tīkla ierīkošana



Nākamais posms mājas būvniecībā, ir grīdas betonēšana, tāpēc ir pēdējais laiks veikt mājas kanalizācijas tīkla izbūves darbus. Vēlāk to būs daudz grūtāk izdarīt, jo grīdu klās betons.

Ir iegādātas pelēkās d110 (pamata) un d50 (izlietņu un vannas pieslēgumiem) caurules ar nepieciešamajiem līkumiem un atzariem. Mājā esošas smiltis lietus trūkuma dēļ, ir ļoti sausas un, lai rokot tranšejas, neiebruktu to malas, smilts, tika bagātīgi laistītas. Smilts laistīšana ir noderīga arī vēlākai tās blietēšanai, lai varētu izveidot kvalitatīvu apsildāmo grīdu uz grunts.

Izraktajā tranšejā arī tik lieta ar ūdeni, lai redzētu, vai ir izveidots pareizais slīpums un ūdens tek ārā no mājās. Ūdens lieliski nolīdzina un noblietē smilts pamatni cauruļu guldīšanai nolīdzinot negludumus.
 
Tika guldītas horizontālās D110 caurules, atzariem izmantoti 45 grādu leņķi pagriezieniem un atzariem, lai kanalizācija neaizsērētu. Vertikālie izvadi tiek piezāģēti nepieciešamajā garumā un, izmantojot speciālo, uz silikona bāzēto smēri, savienoti. Darbam tika iepirkts 1L smēres, taču izmantoti tika tikai 200ml, varbūt vēl kaut kur saimniecībā noderēs.

2.stāva kanalizācijas pieslēgumam un ventilācijas virs jumta izvadam tika izveidota sarežģīta konstrukcija no līkumiem un pieslēgumiem.

Kad visas caurules samontētas, tās bēru ciet ar smiltīm, piestampāju ar kāju, un kārtīgi nolēju, lai sablīvējās un vēlāk nenotiek līmeņa pazemināšanas.

Nākošais posms – grīdas pamatnes sagatavošana silto grīdu ierīkošanai.

5 komentāri:

  1. Paldies par noderīgo informāciju! Pašam ierīkot kanalizācijas sistēmu ir daudz lētāk un tas ir izdarāms.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks,
      Protams, darbs dara darītāju. :) nekas sarežģīts tas nav, galvenais ievērot kritumus un atcerēties par plānotās grīdas augstumu, lai vertikālais kanalizācijas pieslēgums nebūtu ne pa augstu un ne pa zemu.

      Dzēst
  2. Labdien,
    Plānos ir iegādāties privātmāju bez izbūvētas kanalizācijas. Vai varat ieteikt kādu literatūru/saiti kur smelties zinības. Ir vēlme pašam maksimāli veikt darbus, lai nesadārdzinātu mājas labiekārtošanas darbus )

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiki,
      Pirms ķēros pirms mājas būvniecības izlasīju Jāņa Novika grāmatu sēriju par ģimenes mājas būvniecību. Teorija OK - līdz praksei tālu.
      Tāpēc pirkt grāmatu - laikam ir naudas šķiešana, jo internetā pilns ar infomrāciju ar praktiskiem video. Mīnuss - jātērē laiks, lai studētu un pēc tam materiāli, lai eksperimentētu. Toties pie otrās mājas būvniecības jau viss sanāks. :)
      Andris

      Dzēst
  3. Kāda ražotāja bioloģiskās attīrīšanas iekārta tika uzstādīta? Kāda šobrīd ekspluatācijas pieredze?

    AtbildētDzēst