otrdiena, 2013. gada 24. septembris

Starpsienu mūrēšana, fasādes vates piegāde


Betona grīda ir apžuvusi, tāpēc kārta veikt iekšdarbus: starpsienu mūrēšana, starpstāvu pārseguma siltināšana, iekšējo komunikāciju ierīkošana un iekšējā apdare.
Pirmā stāva starpsienu izbūvei vēl pavasarī tika iegādātas 2 paletes (4.5m3) gāzbetona bloku ar biezumu 120mm, tāds pats kā pusķieģelim. Bija pieejami biezumi 100mm, kas likās par plānu, un 150mm, kas par biezu, tāpēc 120mm tieši laikā :) . Bloku paletes visu vasaru nostāvēja plēvē, taču vajadzēja noplēst sānus – lai vēdinās ārā liekais mitrums un nenotiek bloku saraušanās pēc to iemūrēšanas, kas rezultējas ar plaisu rašanos sienas apdarē. Lai novērstu šo trūkumu, kādu laiciņu pirms mūrēšanas tie tika izpakoti un darba dienas vakaros savesti mājā.
Sakrauti pamīšus, lai atlikušais mitrums vēdinās laukā.


Sarunātie strādnieki samūrēja visas starpsienas 4 dienu laikā, darbs veicas ražīgi, jo blokam ir liels augstums 300mm. Tā kā „Roclite” bloks ir precīzs izmēros, sienas sanāca gludas, kas ļaus vēlāk izvēlēties plānu apdares kārtu.


Starpsienu durvju aiļu pārsedzēm tika izmantotas 2 koka brusas 50x50mm, kas saskrūvētas savā starpā. Efektīvs pārsedzes risinājums. Gāzbetona ražotāji, piemēram, „Aeroc”, savās rekomendācijās norāda, ka starpsienās durvju ailēm var iztikt bez pārsedzēm, taču es sev tādas izveidoju. Dubulta drošība, kas izmaksā 4x1,1m 50x50mm koka brusas vērtībā. 
Bija iespēja pa zemāku  cenu iegadāties ražotāja "Isoroc" fasādes vati.  Apskatījos, kvalitāte OK, jāsarunā transports un jāņem. Mājas siltināšanai ir  nepieciešami 140m2, tāpēc paņēmu pilnus 120 iepakojumus pa 1,2m2 katrs, kas kopā ir 144m2. Gan vēl būs atgriezumi un liekie 4m2 netraucēs.


Vate atvesta un salikta mājā iekšā aizsardzībai pret lietu. Šī gada plānos nebija siltināt un apdarināt fasādi, lai gāzbetona ārsienas labi izžūtu pirmās apkures sezonas laikā. Taču vate aizņemt pārāk daudz vietas 1 stāvā, apgrūtinot iekšējo apdari. Celt visus 17m3 siltumizolācijas otrajā stāvā šoruden un lejā nākošgad, negribas – lieks darbs. Attiek meklēt strādniekus, kas apdarinās fasādi. Jāpaspēj fasādes siltināšanas darbus veikt  oktobra mēnesī, kad vēl pieņemami  temperatūras plusi cementa vates līmjavu cietēšanai.

8 komentāri:

  1. Sveiks, pirmkārt paldies par blogu, jo šobrīd plānojot būvniecību šeit atradu daudzas atbildes. :) Jautājums par Roclite blokiem, kāds Tev ir viedoklis cik labi tie ir, kādis ir to mitrums u.tml. Prasu, jo šobrīd lieku kopā celtniecības izmaksas. Sākotnēji, biju pilnībā pārliecināts, ka celšu no Aeroc 375, bet vai ir vērts maksāt 25 EUR/m3 vairak par Aeroc nekā maksā Roclite, ja tā pat domāju māju papildus siltināt.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveiks
      Par Roclite atsauksmes labas to precizitātes un cenas dēļ. :) Kā nekā, rūpnīca jau kopš padomju savienības laikiem ražo gāzbetonu. Žūst tāpat kā Aeroc. Ta'xuu Roclite der tikai ar siltinājumu, jo tam nav laba siltuma pretestība kā Aeroc. Zem apmetuma un ārējās fasādes nevar pateikt, vai tas Roclite vai Aeroc. :)

      Dzēst
  2. Sveiks, jums izmanto minerāl vates biezums 120 mm?

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Sveks.
      Jā, minerālvates biezums ir 120mm. Sākotnēji plānoju 100mm, bet dabūju par labu cenu 120mm biezu, tāpēc to arī izmantoju.

      Dzēst
  3. Ká gázbetona ražotájs atļaušos iebilst, ka gāzbetons nemaina savu izmēru zaudējot mitrumu, Gazbetons nedaudz maina savu izmēru ražošanas procesā pirms autoklāvēšanas.
    Rocklite cementa vietā izmanto izdedžus, tādēļ tam ir neliels radioaktīvais fons un to nepērk igauņi, kaut arī to ražo Igaunijā.

    AtbildētDzēst
    Atbildes
    1. Labdien,
      Jums kā gāzbetona rūpnīcā strādājošam būtu jāzin, ka Jūsu rūpnīca definē ražoto bloku parametru - saraušanos (tas ir,rukums) 3mm uz 1m. Apskatiet katalogu:
      http://www.texoblock.lv/lv/Katalogs/
      Pat neliels radiaktīvais fons ir akmenim, ko izrok no zemes. :) Par kādiem lielumiem iet runa? Ja Roclite ir kaitīgs, kāpēc tas vēl nav aizliegts, jo ir tiešais konkurents Aeroc Igaunijā?

      Dzēst
    2. Uzmanīgāk lasi katalogu - saraušanās ne vairāk kā 0,3mm/m !!!
      Par Roklite, būsim korekti, es neminēju ka tas ir kaitīgs vai nekaitīgs,kā teica Jēzus - tu tā saki. Es varu tikai papildināt ka igauņi bieāk izvēlas Aeroc un Texoblock kā Rocklite, apzinoties izmantotās izejvielas. Izdedžus kontrolē lai to radioaktīvais fons nepārsniedz normas, bet riska faktors pastāv.

      Dzēst
    3. Tā jau man arī likās, ka "nesaraujas" un "nepērk" nav tik viennozīmigi, kā var izlasīt. :) Jā būtu cēlis māju ottreiz, iespējams, izvēlētos 5Mpa keramzītbetona blokus. To mehāniskā stiprība (vieglāk nostprināt kaut ko sienā) ir apvienojumā ar gazbetona necaurpūšanu, pretēji 3Mpa gāzbetonam.

      Dzēst